ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Προσπάθεια για συμφωνία σύστασης ενός Ταμείου Ανάκαμψης

Mια πρώτη συμφωνία για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα στηριχθεί στον πολυετές πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, επιδιώκεται να επιτευχθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Αθήνα να τάσσεται υπέρ της κοινής έκδοσης χρέους.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μάιο και στη δεύτερη φάση των μέτρων στήριξης, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις επιχειρήσεις καθώς αυτές είναι που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της απασχόλησης. Όσον αφορά τη «μετά κορωνοϊό εποχή» και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας τότε, η κυβέρνηση διατηρεί την στόχευση της για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Ταμείο ανάκαμψης με κοινή έκδοση χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δήλωσε ότι η Αθήνα προσδοκά οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων και να μην δείχνουν ατολμία. «Η πανδημία απαιτεί συντονισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Πιστεύουμε σε ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης με αρκετούς πόρους» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο Ταμείο θα πρέπει να προσφέρει κυρίως επιχορηγήσεις με χρηματοδότηση η οποία θα προέρχεται κυρίως από κοινή έκδοση χρέους. «Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο εξασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και κατανέμοντας ομοιόμορφα το κόστος προσαρμογής στις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές των φορολογούμενων». Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η αποπληρωμή του χρέους θα μπορεί να πραγματοποιείται μέσω πόρων των επόμενων δημοσιονομικών περιόδων και θα μπορεί να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι χρήσιμα όμως δεν επαρκούν καθώς οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, υπενθυμίζοντας ότι με βάση την ΕΚΤ ξεπερνούν το 1,5 τρισ. ευρώ. «Γι’αυτό θα πρέπει καινούργια εργαλεία να ριχτούν στη μάχη». Όπως εξήγησε μάλιστα, η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί μια πιο σωστή επιλογή καθώς αν αυτό δεν συμβεί η νομισματική πολιτική θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Όμως η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις αλλά και σε χρηματοοικονομική αστάθεια.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικυρώσει τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου για την ενεργοποίηση της πιστοληπτικής γραμμή του ESM (240 δισ.ευρώ), το πρόγραμμα SURE για την διατήρηση της απασχόλησης (100 δισ. ευρώ) και την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ (200 δισ. ευρώ).

Μάιος: Ο μήνας στήριξης της επιχειρηματικότητας

Για την ελληνική οικονομία δεν θα χαθούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας αλλά θα στραφεί στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Το κράτος θα έχει πιο σημαντικό έργο. «Τον προηγούμενο μήνα το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε σχεδόν τους πάντες στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η επιδοματική πολιτική αυτού του εύρους δεν μπορεί να συνεχιστεί». Όπως εξήγησε, θα πρέπει να βάζουμε πλάτη όλοι στην κρίση και το ελληνικό δημόσιο και η κοινωνία.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση της κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της επιχειρηματικότητας η οποία από την πλευρά της θα πρέπει να στηρίξει την απασχόληση. Σε αυτό θα συμβάλλουν:

  • Η ΕΤΕπ
  • Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE
  • Η επιδότηση επιτοκίου
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε  με 138.000 επιχειρήσεις να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, μία επιχειρηματικότητα όμως που θα αναλάβει και τις δικές της ευθύνες σε ότι αφορά όχι μόνο στην εταιρική κοινωνική ευθύνη αλλά και σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που είναι οι εργαζόμενοι, η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πολιτικές που θα αφορούν σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας.

Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει εστιασμένη στη μείωση των φόρων. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, λόγω του κορωνοϊού έχει ανοίξει μια παρένθεση και δίνει έμφαση στην αύξηση των δαπανών. «Μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση οφείλουμε να γυρίσουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στην οικονομία» επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ραλλού Αλεξοπούλου-naftemporiki.gr