Σύνδεση εκλογικού νόμου και Προέδρου Δημοκρατίας
Αλληλεξαρτώμενες οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Εξελίξεις στα κεφαλαιώδη -και πιθανώς συνδεόμενα πολιτικά ζητήματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της ψήφισης νέου εκλογικού συστήματος αναμένονται εντός των επόμενων ημερών με την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επίσπευση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι εντός του Ιανουαρίου (μετά τη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ) θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα στηρίξει για τον προεδρικό θώκο, ενισχύουν την αίσθηση ότι οι σχετικές αποφάσεις θα είναι όχι μόνο ταυτόχρονες, αλλά και αλληλοεξαρτώμενες. Προσέγγιση ΚΙΝΑΛ Στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων», αφού αμφότεροι επιθυμούν την κατάργηση της απλής αναλογικής και αντικατάστασή της με ένα σύστημα «ενισχυμένης αναλογικής» που θα επιτρέπει την ανάδειξη κυβέρνησης με ποσοστό κάτω του 40%. Ωστόσο, ο βαθμός της «στρέβλωσης» στην αναλογία μεταξύ ψήφων και εδρών ενδέχεται να αποτελέσει αιτία -ή καλύτερα αφορμή- διαφωνίας μεταξύ Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ. Με άλλα λόγια, η απόφαση του ΚΙΝΑΛ για το εκλογικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ήδη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έχει προαναγγείλει ότι το κόμμα της δεν σκοπεύει να ψηφίσει, αυτή τη φορά, υποψήφιο πρόεδρο που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά, εκδηλώνοντας κατά κύριο λόγο την αντίρρησή της στο ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ακόμη και αν είναι θετική, η ψήφος των 22 βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για το εκλογικό σύστημα ενδέχεται να μην αρκέσει για την άμεση εφαρμογή του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αφού απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι για κάτι τέτοιο. Επίσης, η ψήφος του ΚΙΝΑΛ δεν είναι «απαραίτητη» στη Ν.Δ. για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το νέο Σύνταγμα προβλέπει δυνατότητα εκλογής του ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί ευρεία ευχέρεια κινήσεων αφού έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε ανάμεσα σε μια «συμφωνία-πακέτο» με το ΚΙΝΑΛ που θα περιλαμβάνει συναινετική εκλογή Προέδρου προερχόμενου από την Κεντροαριστερά, είτε να επιλέξει πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροδεξιά. Ευρεία συναίνεση μπορεί να επιτύχει όμως και σε περίπτωση που επιλέξει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, αφού στις ψήφους της Ν.Δ. θα προστεθούν και εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα αν επιλέξει άλλο πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροδεξιά ο νέος πρόεδρος ενδέχεται να εκλεγεί μόνο με γαλάζιες ψήφους. Πάντως, οι συχνές αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της συναίνεσης δείχνουν ότι οι δύο πρώτες επιλογές είναι πιθανότερες, χωρίς να αποκλείεται όμως κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου-naftemporiki.gr