ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη «τοξοβόλου»: H ληστεία στην Αχαΐα, η «αιχμαλωσία» στη Χαλκιδική

Μια αλληλουχία γεγονότων που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου από τη ληστεία τράπεζας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας οδήγησε, το μεσημέρι της Τετάρτης, την Αντιτρομοκρατική στα ίχνη των καταζητούμενων για ένοπλη ληστεία και τρομοκρατία Γιάννη Μιχαηλίδη, 32 ετών και Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, 28 ετών.

Συνελήφθησαν στην Αγία Παρασκευή μέσα σε ένα κλεμμένο τζιπ Toyota, που οδηγούσε συνεργός τους. Πρόκειται για μια 26χρονη κοπέλα, σύντροφο του Μιχαηλίδη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Τα ίχνη των Μιχαηλίδη και Αθανασοπούλου είχαν χαθεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρώτος είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας και η δεύτερη είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της αποφυλάκισής της.

Η ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς έγινε την 29η Αυγούστου, με λεία 150.000 ευρώ. Πήραν μέρος τρεις άνδρες, από τους οποίους ο ένας ήταν ντυμένος παπάς. Ο συγκεκριμένος και ένας ακόμα συνεργός του, που είχε καλύψει το πρόσωπό του με κουκούλα, παρέμειναν 20 λεπτά μέσα στο υποκατάστημα, ενώ κατά τη διαφυγή τους είχαν αφαιρέσει το καταγραφικό μηχάνημα των καμερών, ώστε να δυσκολέψουν την έρευνα για τον εντοπισμό τους. Αντίστοιχα, αντί να κάψουν το όχημα διαφυγής τους, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, προτίμησαν να σβήσουν τα ίχνη τους με χλωρίνη. Δεν το έκαναν όμως με απόλυτη επιτυχία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά την εξερεύνηση του αυτοκινήτου στα εγκληματολογικά εργαστήρια ανιχνεύθηκε DNA του –τότε– καταζητούμενου Μιχαηλίδη. Ηταν το πρώτο ίχνος του «τοξοβόλου» που εντόπισε η Αντιτρομοκρατική μετά τη φυγή του από τις φυλακές Τίρυνθας.

Η συνέχεια δόθηκε λίγους μήνες αργότερα, στη Βόρεια Ελλάδα. Την 30ή Δεκεμβρίου 2019 ένας ένστολος αστυνομικός που πήγαινε στην υπηρεσία του είδε στο πλάι ερημικού δρόμου ένα ακινητοποιημένο όχημα και ακριβώς απέξω μια νεαρή γυναίκα. Κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να τη βοηθήσει και ήρθε αντιμέτωπος με τις κάννες των όπλων δύο ανδρών που τον σημάδευαν. Τον ακινητοποίησαν, του αφαίρεσαν το κινητό για να μην καλέσει σε βοήθεια και τον έκλεισαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Οταν πια ελευθερώθηκε, ενημέρωσε την υπηρεσία του και –λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού– αποφασίστηκε να εξεταστεί και από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής. Παρότι δεν αναγνώρισε τους δύο φυγόποινους στα πρόσωπα των δραστών, οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής υποψιάστηκαν ότι στο επεισόδιο ήταν παρόντες ο Γιάννης Μιχαηλίδης, η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου όπως επίσης και άλλοι άγνωστοι συνεργοί τους.

Ενα από τα στοιχεία που «χτύπησε καμπανάκι»  στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ήταν ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου, που είχε ακινητοποιηθεί στο πλάι του δρόμου, είχε καθαριστεί με χλωρίνη. Οι υποψίες τους ενισχύθηκαν όταν μερικές ημέρες αργότερα σε χαράδρα στην περιοχή του Μπράλου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο ένα κλεμμένο τζιπ. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια και στο τιμόνι του ανιχνεύθηκε γενετικό αποτύπωμα του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Παρακολούθηση

Ακολουθώντας τα ίχνη του δραπέτη και των συνεργών του, οι αστυνομικοί εντόπισαν παρκαρισμένο στον Βύρωνα ένα μπλε RAV 4 που είχε κλαπεί τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Ιανουαρίου από τον Χολαργό. Το έθεσαν υπό παρακολούθηση και λίγο αργότερα, στην οδό Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή το ακινητοποίησαν. Σε αυτό επέβαιναν ο Μιχαηλίδης, η Αθανασοπούλου και η 26χρονη.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα ευρήματα

Οπλα, πλαστές ταυτότητες και είδη μεταμφίεσης βρέθηκαν στην κατοχή των Γιάννη Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου και της 26χρονης συγκατηγορουμένης τους, τη στιγμή της σύλληψής τους το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αγία Παρασκευή. Ηταν οπλισμένοι με πιστόλια, ένα υποπολυβόλο Scorpion και ένα καλάσνικοφ. Ολα τα όπλα είχαν σφαίρα στη θαλάμη και από την εργαστηριακή εξέτασή τους στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Και οι τρεις φορούσαν γάντια, ενώ είχαν πλαστές ταυτότητες και κινητά τηλέφωνα. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας ήταν απενεργοποιημένες πλην ενός smartphone που ήταν σε λειτουργία.  Στο κλεμμένο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί βρήκαν ακόμα ένα ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, έναν ασύρματο συντονισμένο στη συχνότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε κλειδιά σπιτιών και 3.300 ευρώ σε μετρητά. Κατασχέθηκαν ακόμα είδη μεταμφίεσης (μια μάσκα και ψεύτικα μούσια) και πολλά ανδρικά ρούχα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι τα μεγέθη των ρούχων δεν αντιστοιχούν στον σωματότυπο των συλληφθέντων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανήκουν σε ασύλληπτους συνεργούς των τριών. Ολα τα ευρήματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπ. Προστασίας του Πολίτη οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να διαπράξουν ένοπλη ληστεία, πιθανότατα σε κάποιο υποκατάστημα τράπεζας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διατυπώνουν την εκτίμηση ότι απώτερος σκοπός τους ήταν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη της οποίας θα αναλάμβανε μια νέα, πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση. Η δικογραφία πάντως που σχηματίστηκε εις βάρος τους αφορά τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ένοπλης ληστείας, της διακεκριμένης οπλοκατοχής και της πλαστογραφίας. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής προς την Εισαγγελία δεν περιγράφεται λεπτομερώς πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των τριών κατηγορουμένων. Αντ’ αυτού γίνεται αναφορά σε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο καταζητούμενος Γ. Μιχαηλίδης το πρωί της Τετάρτης εντοπίστηκε να κινείται στην περιοχή του Βύρωνα. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι μείγμα DNA του «τοξοβόλου» βρέθηκε στο αυτοκίνητο των ληστών της Τράπεζας Πειραιώς στην Ερυμάνθεια Αχαΐας καθώς και στο επίσης κλεμμένο τζιπ που είχε βρεθεί αρχές Ιανουαρίου στον Μπράλο.

Προφυλακιστέος ο «τοξοβόλος» και οι δύο συλληφθείσες

Στη φυλακή οδηγούνται μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Αγία Παρασκευή.

Οι τρεις, ο αποκαλούμενος «τοξοβόλος» και οι δύο γυναίκες συγκατηγορούμενες του, κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως αυτό της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση αλλά και της ληστείας, φέρονται να αρνήθηκαν ενώπιον του δικαστικού λειτουργού τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Σε βάρος της νεότερης των τριών κατηγορουμένων, της 26χρονης που κατά τις Αστυνομία είναι σύντροφος του «τοξοβόλου» και φέρεται να οδηγούσε το κλεμμένο όχημα με το οποίο συνελήφθησαν οι τρεις, ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για το αδίκημα της απείθειας. Η κατηγορία αφορά την άρνηση της νεαρής γυναίκας να δώσει δείγμα για έλεγχο DNA.

Ποιος είναι ο «τοξοβόλος»

Ο 32χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης έχει γίνει γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» μετά τη ταυτοποίησή του για τις επιθέσεις με τόξο και βέλη εναντίον του κτιρίου της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2011. Τα χρόνια που ακολούθησαν αντιμετώπισε δίωξη για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατηγορία για την οποία ωστόσο απαλλάχθηκε. Το 2013 συνελήφθη έπειτα από περιπετειώδη αστυνομική καταδίωξη ως ο ένας από τους δράστες της διπλής  ληστείας τραπεζών στον Βελβεντό Κοζάνης. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών. Οι δικαστές είχαν κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας οι 6 κατηγορούμενοι να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. «Από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα» είχε πει στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας Γρηγόρης Πεπόνης. Ωστόσο, τους είχαν κρίνει ένοχους για διακεκριμένη ληστεία. Για την ίδια υπόθεση είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 ετών και ο Νίκος Ρωμανός που αποφυλακίστηκε πριν από μερικούς μόλις μήνες. Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο Μιχαηλίδης το 2015 κρίθηκε ένοχος και για συμμετοχή στη ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη. Σε εκείνο το περιστατικό ο Μιχαηλίδης είχε καταφέρει να διαφύγει αρπάζοντας το περιπολικό αστυνομικών της Αμεσης Δράσης. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 13 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, ο «Τοξοβόλος» κρατείτο στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας απ’ όπου απέδρασε  τον Ιούνιο. Από δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου προέκυπτε ότι μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τη φυγή του η εισαγγελέας που επόπτευε τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών της Τίρυνθας είχε αναστείλει τις εκπαιδευτικές άδειες που χορηγούνταν στον Μιχαηλίδη, επικαλούμενη σχετική οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην ίδια αγροτική φυλακή κρατείτο και ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος, που επίσης είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή στη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη. Ερευνα για το συμβάν είχε διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ πειθαρχική έρευνα είχε διατάξει και η εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Εξαφάνιση πριν από την καταδίκη

Η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου συνελήφθη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017 ως συνεργός τής τότε καταζητούμενης για τρομοκρατία Πόλας Ρούπα. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και μετά την απολογία της στον ανακριτή οδηγήθηκε στη φυλακή.

Μετά τη συμπλήρωση του δεκαοκτάμηνου, στα τέλη Ιουνίου 2019, κι ενώ η δίκη για την υπόθεσή της ολοκληρωνόταν, παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί και εξαφανίστηκε. Μέχρι τότε η Κων. Αθανασοπούλου παρουσιαζόταν τακτικά κάθε Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Δημητρίου, ενώ έδινε συστηματικά το «παρών» και στο δικαστήριο.

Εκτιμώντας ότι η έδρα θα την έκρινε ένοχη και θα της επέβαλλε πολυετή ποινή κάθειρξης, η Αθανασοπούλου εξαφανίστηκε, επιλέγοντας τον δρόμο της παρανομίας. Το ίδιο ακριβώς είχαν κάνει, εξάλλου, ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» που τους είχε κρίνει ένοχους.

Την εξαφάνισή της είχε δηλώσει στην αστυνομία ο ίδιος ο πατέρας της 28χρονης, ενώ την επομένη της εξαφάνισής της το δικαστήριο της επέβαλε ερήμην ποινή κάθειρξης 34 ετών. Την έκρινε ένοχη για συμμετοχή στο σχέδιο απελευθέρωσης του Νίκου Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό καθώς και σε δύο ένοπλες ληστείες, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Μαλεσίνα, που φέρεται να είχε διαπράξει μαζί με την Πόλα Ρούπα.

Η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου είχε συλληφθεί σε σπίτι στην οδό Αθανασίου Διάκου στον Αγιο Δημήτριο, στο περιθώριο επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη σύλληψη της –μέχρι τότε– καταζητούμενης Πόλας Ρούπα. Με χειρόγραφο σημείωμά της η Αθανασοπούλου είχε δηλώσει «αναρχικιά, μέλος της ένοπλης οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας”».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο παρελθόν η Αθανασοπούλου είχε φιλικές σχέσεις με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» όπως επίσης και με τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, κατηγορούμενο για την αποστολή δέματος-βόμβας στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τον Μάιο του 2017.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ-kathimerini.gr