«Σχίσμα» στην Ιεραρχία: Ο Ιερώνυμος συντάσσεται με Τσίπρα, κόντρα στην απόφαση των μητροπολιτών
Κόντρα στην ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας να «θάψει» τη συμφωνία κράτους – Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της «μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Κόντρα στην ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας να «θάψει» τη συμφωνία κράτους – Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της «μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».
Ωστόσο, η δήλωση που εξεδόθη από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν αναφερόταν μόνο στη συνέχεια του διαλόγου με την Εκκλησία, αλλά και στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, που αποτελεί -όπως και η υπόθεση της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας- «κόκκινο πανί» για την Ιεραρχία, όπως έγινε ξεκάθαρο από την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατά τη σημερινή ηλεκτρισμένη συνεδρίαση.
Από το Μέγαρο Μαξίμου η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση λέει ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου νόμου και θα το φέρει ξανά ο Αρχιεπίσκοπος προς κύρωση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, εκεί δηλαδή που πιστεύει ο Ιερώνυμος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει δε στους μητροπολίτες ότι η κυβέρνηση είναι που θα αποφασίσει για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Υπαναχώρηση Τσίπρα με στήριξη Ιερώνυμου
Η ανακοίνωση του Μαξίμου υποδηλώνει έντονο εκνευρισμό, καθώς το σημείο 15 της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έλεγε ότι πρέπει εν συνόλω να εγκριθεί η συμφωνία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Σε αυτό το σημείο παρατηρείται υπαναχώρηση του πρωθυπουργού, εφόσον πριν εγκριθούν όλα, το κράτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να τροποποιήσει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας.
Εκτιμάται ότι η άγαρμπη αυτή κίνηση του Μαξίμου συνδέεται με τις προεκλογικού τύπου υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο που απλόχερα μοίρασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του την επομένη της συμφωνίας με τον Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί παραπομπή στις καλένδες του θέματος της αποχώρησης 10.000 κληρικών από το Δημόσιο επειδή έτσι ζητούν οι μητροπολίτες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη προεκλογική περίοδος και ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσουν εντός των επόμενων μηνών οι προκηρύξεις χιλιάδων θέσεων στο Δημόσιο.
Τον χειρισμό αυτό του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζει όμως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τη δήλωσή του, που έρχεται σε αντιπαράθεση με την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν κατάφερε να πείσει τους μητροπολίτες στη διάρκεια της «καυτής» συνεδρίασης σήμερα, ενώ είχε προηγηθεί και το μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων ιεραρχών που καταδίκαζαν τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό, και έχει εμφανώς περιέλθει σε δύσκολη θέση. Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Ιερώνυμος προφανώς θεωρεί ότι στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει καλύτερη τύχη και για το λόγο αυτό χαιρέτισε την πρόθεση του πρωθυπουργού για κατάρτιση και προώθηση του σχεδίου νόμου.
Η Ιεραρχία «έθαψε» τη συμφωνία
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, τόνισε ότι σε κλίμα ομοφωνίας αποφασίστηκε να συστηθεί επιτροπή η οποία θα συζητήσει όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος εκκλησίας – Πολιτείας. Ομόφωνα επίσης αποφασίσθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κ. Ιερόθεος είπε πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ο λόγος στους Ιεράρχες να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες αλλά όλες στο πνεύμα να ληφθεί η καλύτερη απόφαση».
Μάλιστα ερωτηθείς εάν υπήρξε υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποχώρησης ή επιβολής αφού ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου είναι να εκφράσει τη συνισταμένη όλων των απόψεων για το καλό της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς έπραξε. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση σε τρία σημεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα που ενδιαφέρουν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία».
Στην ερώτηση εάν η Εκκλησία πηγαίνει στον διάλογο συζητώντας τα 13 από τα 15 σημεία του κειμένου Τσίπρα-Ιερώνυμου (αφού ήταν ομόφωνη η απόφαση για μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων) απάντησε «ναι είναι ομόφωνη η απόφαση αλλά τα «σημεία» ισχύουν, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή τόσο από την Εκκλησία, με τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς όσο και από την Πολιτεία και όλα τα σημεία θα εξετασθούν ένα προς ένα. Δεν μπορώ ούτε να προδικάσω το αποτέλεσμα των εργασιών των επιτροπών αλλά ούτε και να προβλέψω τον χρόνο που θα απαιτηθεί γι αυτό» είπε.