Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα στο παρά πέντε της Συνόδου
Διατηρεί την επιθετική ρητορική η Άγκυρα, στο «παρά πέντε» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας, την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Χθες, Σάββατο, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό YΠΕΞ έκανε λόγο για κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Καστελλόριζο, υποστηρίζοντας, με σαφή αποδέκτη την Ε.Ε., ότι καμία κύρωση σε βάρος της δε θα την κάνει να τα απεμπολήσει.
«Η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάσης τους [ελληνικούς] μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναέριου χώρου», σημείωνε, μεταξύ άλλων.
Και όλα αυτά, ενώ από την τουρκική πλευρά εκδόθηκαν, χθες και προχθές, δύο ακόμη NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου, αλλά και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Από την πλευρά της, η Αθήνα κινείται με το βλέμμα στραμμένο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα κατά της Αγκυρας στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Ωστόσο το ενδεχόμενο επιβολής σφοδρότερων, τομεακών κυρώσεων θεωρείται απόμακρο σε αυτήν τη φάση, λόγω της διαφωνίας του Βερολίνου, αλλά και της Ρώμης και της Μαδρίτης. Το Παρίσι, από την άλλη, αναμένεται να πιέσει έντονα για σκληρά συμπεράσματα κατά της Αγκυρας.
Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο δίνει στις αμερικανικές υπηρεσίες περιθώριο ενός μήνα για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα λόγω των S-400, δημιουργεί ένα, ευρύτερο, διεθνές πλαίσιο πιέσεων για λήψη αποφάσεων.
Πρακτικά το Κογκρέσο περιγράφει την απόκτηση S-400 από την Τουρκία ως «σημαντική συναλλαγή», ζητώντας εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), και επιβολή τουλάχιστον πέντε κυρώσεων μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι έπειτα από ένα χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι η Τουρκία δεν κατέχει πλέον S-400 ή κάποια μετεξέλιξη του συγκεκριμένου συστήματος, δεύτερον, ότι πρόσωπα που εργάζονται για τη Ρωσία δεν συντηρούν S-400 εντός της Τουρκίας και, τρίτον, ότι η Αγκυρα θα διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους να διαπραγματευθούν εκ νέου την απόκτηση S-400.