Συνταγή: Πανεύκολο μυδοπίλαφο από την Πόλη
Αγαπημένος μεζές με εξαίσια γεύση!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύκολη σπιτική λαγάνα
- 15′ προετοιμασία
- 30′ μαγείρεμα
- Σύνολο: 45′
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 25 μύδια χωρίς κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 25 μύδια με κέλυφος, φρέσκα ή κατεψυγμένα*
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μυδοπίλαφο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, 1 λίτρο νερό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10- 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσει το ρύζι.
- Ρίχνουμε όλα τα μύδια (με κέλυφος και χωρίς), χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μύδια και να ανοίξουν (αυτά που έχουν κέλυφος, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε) και να μαλακώσει και να χυλώσει το ρύζι.
- Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως το μυδοπίλαφο.
Μυστικά
*Πώς καθαρίζουμε μύδια με κέλυφος: βουρτσίζουμε ή ξύνουμε τα μύδια με ένα μαχαιράκι για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες, με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το «γένι» και τα πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.
- Τα μύδια είναι αγαπημένος μεζές στην Κωνσταντινούπολη. Τα φτιάχνουν και γεμιστά με ρύζι, στον ατμό και περιχυμένα με μπόλικο λεμόνι – εξαίσια γεύση! Στους δρόμους της πόλης, επίσης, θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια που πουλάνε μύδια σε χάρτινα χωνάκια.
Νίκη Χρυσανθίδου-gastronomos.gr