Συνταγή: Εύκολη σπιτική λαγάνα
Αυτή η λαγάνα χρειάζεται λίγα συστατικά και μόνο 5 λεπτά προετοιμασία!
- 5′ προετοιμασία
- 30′ μαγείρεμα
- 1 ώρα αναμονή
- Σύνολο: 1 ώρα και 35′
Υλικά
Μερίδες: 2 μέτριες λαγάνες
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 20 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 450 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας μαυροκούκι (στα μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σπιτική λαγάνα, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δάχτυλά μας και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε 2 μέτριες λαγάνες, πάχους περίπου 2 εκ., πιέζοντας με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχουν τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
- Τις βάζουμε στη λαμαρίνα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε τις λαγάνες, σκορπίζουμε το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς τες απαλά, αν έχουν ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς τις αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
- Βγάζουμε τις λαγάνες από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Πηγή: gastronomos.gr