Συντάξεις: Τι θα γίνει με όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα
Ερωτήματα είχαν προκαλέσει σε αρκετούς ασφαλισμένους οι αναφορές για τις συντάξεις στην πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη.
Η έκθεση προτείνει αλλαγές και στα όρια ηλικίας, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι επιλογές της πρόωρης συνταξιοδότησης θα πρέπει να έχουν καταργηθεί από το 2022 και να ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών). Αλλά τονίζει πως δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες.
Εργατολόγοι μάλιστα ερμηνεύουν πως οι αναφορές αυτές φωτογραφίζουν το μείζον ζήτημα των ενδιάμεσων ορίων, τα οποία θεμελιώθηκαν την περίοδο 2015 – 2021 αλλά μπορούν να ασκηθούν και μετά το 2022 που προβλέπει Υπουργική Απόφαση και όχι διάταξη νόμου. Πολλοί έτσι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν εντός του 2021 συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν θορυβηθεί ότι δεν θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τα ενδιάμεσα όρια και μετά το 2022. Αποτέλεσμα είναι να ετοιμάζονται να ανοίξουν πρόωρα την πόρτα της συνταξιοδότησης και να τρέχουν άρον άρον σε γραφεία εργατολόγων.
Η ανακούφιση βέβαια για τους ασφαλισμένους ήρθε δια του στόματος του από τον Υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου που έκανε σαφές χθες ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. «Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.
Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέσα στο 2021 το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από το 2022 και μετά με τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας δηλαδή πριν τα 62 και τα 67. Υπενθυμίζεται πως από το 2022 τα όρια συνταξιοδότησης προσαρμόζονται στο 62ο έτος της ηλικίας και τα 40 έτη ασφάλισης ή το 67ο έτος ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.
Κερδισμένοι είναι περίπου 100.000 με 120.000 ασφαλισμένοι. Πρόκειται για τους «παλαιούς ασφαλισμένους». Αυτοί δηλαδή που «πιάνουν» τα μεταβατικά όρια ηλικίας έως 31/12/2021 σύμφωνα με τους πίνακες του νόμου 4336 του 2015. Πρόκειται για ασφαλισμένους που κατοχύρωσαν από το 2015 έως το 2020 ή εντός του 2021 δικαίωμα συνταξιοδότησης, ώστε να αποχωρήσουν σε ηλικία που δεν θα έχουν συμπληρώσει φέτος αλλά μετά το 2022.
Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες χωρίζονται όσοι διατηρούν τα μεταβατικά τους όρια. Μητέρες ανήλικων στον ιδιωτικό τομέα ,ασφαλισμένοι με 35 έτη στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αλλά και ασφαλισμένοι του Δημοσίου με παιδιά. Οι πόρτες της πρόωρης εξόδου κλείνουν από την 1/1/2022 για όλους όσοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα έως το τέλος του έτους.
Ασφαλισμένοι δηλαδή που δεν έχουν θεμελιώσει ούτε θεμελιώνουν έως το τέλος του 2021 συνταξιοδοτικό δικαίωμα γιατί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν έχουν συμπληρώσει το παλιό ηλικιακό όριο ή τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης. Για αυτούς τα όρια ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλέον είναι τα 62 με 40ετία ασφάλισης ή τα 67 με 15.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ – moneyreview.gr