ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται ανεμπόδιστα η καταστροφή του Σέιχ Σου από το «έντομο-φονιά»

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φλοιοφάγο έντομο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη από το φλοιοφάγο έντομο κρούει, για μία ακόμη φορά, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Σε σημερινή ανακοίνωση παρουσιάζεται η εικόνα που -όπως αναφέρεται- αντικρίζουν ο κ. Δανιηλίδης και οι συνεργάτες του στις διαδοχικές επισκέψεις τους στο Σέιχ Σου. Την εικόνα αυτή συνθέτουν τεμαχισμένοι και στοιβαγμένοι κορμοί δέντρων, αποξηραμένα κομμένα κλαδιά, παχιά στρώματα πευκοβελόνας, που αποτελούν κίνδυνο για πυρκαγιά με την άνοδο της θερμοκρασίας και αποξηραμένα δέντρα από το έντομο του φλοιοφάγου.

«Δυστυχώς, η τραγική εξέλιξη των γεγονότων μάς δικαιώνει πλήρως, όταν τονίζαμε ότι η προστασία του Σέιχ Σου ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού το πρόβλημα διαγνώστηκε επίσημα ήδη από το 2017, και αυτή η προστασία εξελίχθηκε με αργότατους ρυθμούς και πλημμελέστατη οργάνωση, ελλείψεις και παραλείψεις», αναφέρει ο κ.Δανιηλίδης.

Τονίζει, δε, πως «η καταστροφή του δάσους του Σέιχ Σου συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Δεκάδες χιλιάδες νέα δένδρα έχουν ήδη αποξηρανθεί κι ακόμη περισσότερο σε δεκάδες χιλιάδες δένδρα έχει μεταπηδήσει το φλοιοφάγο έντομο. Οι εργασίες, όποτε και όταν γίνονταν υποτυπωδώς, άφησαν χιλιάδες κυβικά μέτρα από πευκοβελόνες και μικρά κλαδιά στο έδαφος. Όχι μόνο συνεχίζονται να αποξηραίνονται νέα δένδρα και να εξαπλώνεται η καταστροφή, αλλά όσο βαδίζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών, όλη αυτή η τεράστια κρούστα που δημιουργείται από αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνη να προκαλέσει φωτιά».

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει ακόμη πως «μετά από τρία χρόνια που έχει επέλθει αυτή η καταστροφή, περιμένουμε τη σοβαρή συνεργασία των αρχών του υπουργείου, του δασαρχείου, κ.λπ., με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σχεδιάσουμε από κοινού στην αναζωογόνηση του δάσους με την αναδάσωση και φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων που πρέπει να γίνει. Και βέβαια με την αποφυγή, αυτή τη φορά, της φύτευσης πεύκων για να μπορέσουμε να ξαναχαρούμε το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης».