ΕΛΛΑΔΑ

«Συναγερμός» για το ελεύθερο κάμπινγκ στην εποχή του κοροναϊού

«Είναι παράνομο» σημειώνουν οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής, μια περιοχή όπου οι σκηνές ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Πονοκέφαλο στους δημάρχους της Χαλκιδικής δημιουργούν κάθε χρόνο οι «ατίθασοι» ελεύθεροι κατασκηνωτές, οι οποίοι από την έναρξη της σεζόν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη επιλέγουν διάφορα σημεία της περιοχής: παραλίες, ανοργάνωτες πλαζ και δάση, και στήνουν τις σκηνές τους άναρχα, παρά το γεγονός ότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται βάσει νόμου, ενώ οι παραβάτες κινδυνεύουν ακόμα και με φυλάκιση.

Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι ανησυχίες των αιρετών είναι εντονότερες, καθώς σε σημεία όπου τα αντίσκηνα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια δεν τηρούνται οι αποστάσεις, ούτε οι κανόνες και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για μετάδοση της νόσου και αύξηση των κρουσμάτων να πολλαπλασιάζονται. Οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής αγωνιούν, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς (δημοτική αστυνομία) για να πραγματοποιούνται έλεγχοι και να αστυνομεύονται τα «επικίνδυνα» σημεία και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην… Πολιτεία.

Το ζήτημα της ελεύθερης κατασκήνωσης άλλωστε τέθηκε υπ’ όψιν του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο την περασμένη Κυριακή το απόγευμα. Άπαντες συμφώνησαν πως η ελεύθερη κατασκήνωση είναι παράνομη και πως ειδικότερα φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, θα πρέπει να ελέγχονται οι διάφορες περιοχές ώστε να μην κάνει «πάρτι» ο κορονοϊός.

Φυλάκιση ή πρόστιμο

Σύμφωνα με τον νόμο 4276/14 (αρθ. 7 παρ. 18) η ελεύθερη κατασκήνωση είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση. «Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους» αναφέρει ο νομοθέτης. Οι παραβάτες μάλιστα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από τον αστυνομικό ή τον λιμενικό που βεβαιώνει την παράβαση και εισπράττεται επί τόπου.

Ο δήμος Σιθωνίας είναι ίσως ο δήμος της Χαλκιδικής όπου παρατηρείται κάθε χρόνο και μάλιστα έντονα το φαινόμενο της ελεύθερης κατασκήνωσης. Σε περιοχές όπως είναι οι Καβουρότρυπες, η Τριστινίκα, το Κριαρίτσι κάθε χρόνο οι σκηνές στήνονται και οι υπεύθυνοι καρδιοχτυπούν. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας «το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου υπεύθυνος δεν είναι ο δήμος αλλά η Πολιτεία. Η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται. Είναι ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει. Δεν λύνεται δια μαγείας, ούτε από τον δήμο» λέει. «Η πάταξη του φαινομένου δεν είναι απλή υπόθεση. Για την εφαρμογή του νόμου χρειάζεται η εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή του δήμου, της Περιφέρειας, της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, του δασαρχείου, της Πυροσβεστικής και των Εισαγγελικών Αρχών» τονίζει ο κ. Ντέμπλας. «Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση όπου πηγαίνουν και στήνουν ορισμένοι θα θρηνήσουμε θύματα» τονίζει. Όπως λέει ο δήμαρχος Σιθωνίας η ανησυχία για διασπορά του κορονοϊού σε σημεία όπου ελεύθερα κατασκηνώνουν όχι μόνο Έλληνες αλλά και Βαλκάνιοι είναι μεγάλη. «Δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τον μηχανισμό να ελέγξουμε όχι να εποπτεύσουμε την ελεύθερη κατασκήνωση. Πρέπει να συνεργαστούμε οι εμπλεκόμενοι φορείς για να παταχθεί το φαινόμενο» σχολιάζει ο δήμαρχος και εστιάζει και στα αυτοκινούμενα οχήματα, τύπου τροχόσπιτα τα οποία, όπως περιγράφει, «κινούνται κατά χιλιάδες στη χώρα και σταθμεύουν όπου βρουν». Σημειώνεται πως τέτοια περιστατικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο καταγράφονται στην περιοχή του Πόρτο Κουφό.

Φόβοι για έξαρση

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ελεύθερη κατασκήνωση. Σκηνές ωστόσο, συναντά κανείς στην Αμμουλιανή, τα Κακούδια της Ιερισσού, τα Πυργαδίκια και την Ολυμπιάδα. «Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι επικίνδυνη και για την εξάπλωση κάποιας πυρκαγιάς και για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ορισμένοι συζητούν για να υπάρξουν πρωτόκολλα για την ελεύθερη κατασκήνωση. Προφανώς αυτό δεν γίνεται. Είναι παράνομο. Εμείς θα καταπολεμήσουμε το φαινόμενο» λέει. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Βαλιάνος φέτος υπάρχει ο κίνδυνος το φαινόμενο της ελεύθερης κατασκήνωσης να είναι σε έξαρση καθώς «ο κόσμος θα θέλει να είναι ανεξάρτητος για να είναι πιο ασφαλής. Επίσης, κάποια οργανωμένα κάμπινγκ δεν θα ανοίξουν άρα όσοι έχουν την τάση να κατασκηνώνουν, θα επιλέξουν την ελεύθερη κατασκήνωση» λέει και συμπληρώνει πως ο δήμος του δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία για να κάνει ελέγχους και ζητά την συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας.

Στο δήμο Νέας Προποντίδας, τις αρχές του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά, τους θερινούς μήνες δεν συναντά κανείς ελεύθερους κατασκηνωτές στα δάση και τις παραλίες της περιοχής. «Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα που έχουν άλλοι δήμοι και σε ορισμένα σημεία συγκεντρώνονται χιλιάδες παραθεριστές» τονίζει ο κ. Καρράς.

Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι παράνομη και διώκεται λέει νέτα σκέτα η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. «Απαγορεύεται δια ροπάλου» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αντιμετωπίσει τα μεμονωμένα περιστατικά που καταγράφονται σε περιοχές εντός των ορίων του δήμου. Τα καλοκαίρια, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η κ. Χαλκιά, σημειώνονται παραβατικές συμπεριφορές σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα σε περιοχές της ανατολικής πλευράς του δήμου, από την Καλλιθέα μέχρι το Πευκοχώρι. «Θα αστυνομεύσουμε τις περιοχές αυτές» σχολιάζει η κ. Χαλκιά.

Τέλος, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος «η ελεύθερη κατασκήνωση είναι επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και την δημόσια υγιεινή. Όταν ήμουν νομάρχης θυμάμαι ότι ένα ολόκληρο δάσος κάηκε επειδή κάποιος μαγείρευε κάτω από τα πεύκα. Εμείς στον δήμο δεν έχουμε ελεύθερους κατασκηνωτές γιατί είμαστε αστικός δήμος» τονίζει ο κ. Ζωγράφος.

Βαγγέλης Στολάκης-makthes.gr