Συγκινητικό: Τυφλός αθλητής από την Κορέα τερμάτισε στον Μαραθώνιο
Ο Ντονγκ Χο Χαν σημείωσε μία διπλή πρωτιά: έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο και μάλιστα ασυνόδευτος, καθώς για να υλοποιήσει το δύσκολο αυτό εγχείρημα χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Ο σημερινός Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας χάρισε πολλές συγκινητικές στιγμές. Μία από αυτές ήταν ο τερματισμός του Ντονγκ Χο Χαν, ενός αθλητή με εκτεταμένα προβλήματα όρασης.
Ο Ντονγκ Χο Χαν σημείωσε μία διπλή πρωτιά: έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο και μάλιστα ασυνόδευτος καθώς για να υλοποιήσει το δύσκολο αυτό εγχείρημα χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, ο Ντονγκ Χο Χαν τερμάτισε με χρόνο 4.27.38 καταχειροκροτούμενος στο Καλλιμάρμαρο.
Οι συνεργάτες του δήλωσαν μετά το πέρας της διαδρομής: «Επιλέξαμε τον Μαραθώνιο της Αθήνα επειδή είναι ένας διάσημος αγώνας και μια σκληρή διαδρομή. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά καλές για εμάς. Είμαστε ευχαριστημένοι».
Η ιστορία του αθλητή και τα high – tech γυαλιά
Σύμφωνα με τους Korea Times, ο Ντονγκ Χο Χαν πάσχει από κληρονομική οπτική νευροπάθεια. Έτσι, έχασε σχεδόν ολόκληρη την όραση του όταν ήταν φοιτητής στην Ιατρική.
Αυτό, όμως, δεν «λύγισε» τον 33χρονο, καθώς έγινε αθλητής. Συγκεκριμένα, ασχολείται με την ποδηλασία, την κολύμβηση και το τριάθλο.
Εκπροσώπησε την Κορέα στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
Τα γυαλιά που φορούσε στον Μαραθώνιο ονομάζονται «Welcome Dream Glasses» και αναπτύχθηκαν από κορεάτικη εταιρεία, η οποία υπερηφανεύεται ότι έφτιαξε την πρώτη συσκευή που φοριέται για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Εξοπλισμένος με μια συσκευή την οποία φορά όπως τα γυαλιά του και συνδεδεμένη με κάμερες υψηλής ανάλυσης, αλλά και GPS λάμβανε κωδικοποιημένες ηχητικές πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαδρομή, τα εμπόδια που υπήρχαν μπροστά του, το οδόστρωμα και τους αθλητές που τον περιέβαλαν.
Η κορεάτικη εταιρεία που δημιούργησε τα γυαλιά αυτά κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο πήρε 5 μήνες να αναπτυχθεί.