ΕΛΛΑΔΑ

Στ. Πέτσας: Η πανδημία παρά τα μέτρα δεν υποχωρεί

Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μία μέρα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 184 εντοπίστηκαν στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου και τα 174 στην Περιφέρεια Αττικής.Το νέο αυτό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα περιορισμού, φέρνοντας παράλληλα ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός τοπικού loxckdown στην Αττική.

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως αν χρειαστεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη διαθέτοντας μάλιστα πλέον την εμπειρία από άλλες περιοχές που με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο, δήλωσε πως, αν και δεν την αποκλείει, απέχουμε ακόμα από μία τέτοια επιλογή.

«Αποφάσεις για τοπικά lockdowns έχουν ληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για διάφορες περιοχές της χώρας, από μικρές συνοικίες όπως η Νέα Σμύρνη της Λάρισας μέχρι Δήμους, όπως ο Εχίνος ή η Μύκη στη Θράκη ή άλλες περιοχές στην Ήπειρο. Επομένως έχουμε την εμπειρία να περιχαρακώνουμε κρούσματα και να μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Αν χρειαστεί αυτό θα γίνει, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Μακάρι να μη φτάσουμε εκεί και είναι στο χέρι μας να μη φτάσουμε. Και για να μη φτάσουμε, πρέπει απλώς να τηρούμε τα μέτρα», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι ανησυχίες για την κατάσταση της Ελλάδας ξεδιπλώνονται σε δύο επίπεδα, την πίεση, από τη μία, του συστήματος υγείας με τον αυξημένο αριθμό των διασωληνωμένων και τον «επίμονο», από την άλλη, αριθμό κρουσμάτων που δεν πέφτει παρά τη λήψη μέτρων.

«Από την μια είναι ότι υπάρχει, για πρώτη φορά, μετά από αρκετούς μήνες μία πίεση στο Σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από την άλλη υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων που, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, παραμένει σχετικά υψηλός», εξήγησε για να σημειώσει πως «αυτός ο συνδυασμός κάνει τους ειδικούς να σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Από την αρχή της πανδημίας δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, ακόμα και ένα τοπικό lockdown, προκειμένου να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη των κρουσμάτων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι πάνω από όλα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον μόνο στα αστικά κέντρα, δείχνοντας την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. «Όπως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή, είναι ξεκάθαρο ότι έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπήρχε στα νησιά και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σήμερα έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο κυρίως η Αττική και σε δεύτερο βαθμό η Θεσσαλονίκη», είπε.

Η πορεία της πανδημίας στην Αττική και το κέντρο της Αθήνας αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς και την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει χθες ότι «η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε».

Να σημειωθεί πως αρκετοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Αττική. Νωρίτερα σήμερα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας προειδοποίησε πως οι πολίτες στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής υποστήριξε πως αν δεν ελεγχθεί άμεσα η κατάσταση, η πανδημία θα εξελιχθεί με μορφή χιονοστιβάδας.

Στο μεταξύ, διαθέτοντας την εμπειρία από την περίοδο της καραντίνας σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής προβαίνουν σε ειδικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, επιστρατεύοντας την ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι επαναφέρουν το μέτρο του ηλεκτρονικού ραντεβού για τις υπηρεσίες τους, όπως το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο. Σταδιακά επανέρχεται και η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και δικαιολογητικών, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία των αιτούντων. Παράλληλα, οι πλατφόρμες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές παραμένουν ενεργές, ώστε ένα μεγάλο μέρος των δημοτών να ακολουθεί αυτή την οδό πληρωμών, προς αποφυγή συνωστισμού στα ταμεία των δημοτικών υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «περίπου τα μισά από τα ενεργά κρούσματα στη χώρα βρίσκονται στην Αττική» και «τα μισά από τα κρούσματα της Αττικής είναι στο κέντρο της Αθήνας με πολύ μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με προσφυγικό-μεταναστευτικό προφίλ».

Ανέφερε μάλιστα πως γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης αυτών των ανθρώπων. «Δίνουμε μια μάχη και εκεί με μηνύματα στη γλώσσα τους, με περισσότερους ελέγχους στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά έγκαιρα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο όπως αντιλαμβανόμαστε. Δεν είναι ένας απλός Δήμος, ο Δήμος Αθηναίων. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε μέρα», κατέληξε.