Στ. Πέτσας: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα
31.169 τεστ διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου από 1 έως 6 Ιουλίου – 100 τα θετικά κρούσματα
Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η κατάσταση είναι ήπια και ελεγχόμενη, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε 31.169 τεστ που έγιναν πύλες εισόδου την περίοδο 1-6 Ιουλίου, τα 100 βρέθηκαν θετικά, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% των εισερχομένων στη χώρα.
Σημείωσε επίσης πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε βαλκανικές χώρες.
Οι ελληνικές αρχές δίνουν έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα και είναι έτοιμες να αναπροσαρμόσουν τις αποφάσεις τους είτε αποκλείοντας επισκέπτες από περιοχές βεβαρυμένες επιδημιολογικά, είτε επιτρέποντας τις πτήσεις από άλλες χώρες, πρόσθεσε.
«Παρακολουθούμε, αναλύουμε και αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική μας» συνέχισε, προσθέτοντας παντως πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στο εσωτερικό της χώρας καθώς ο «ιός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας».
Απεύθυνε στο πλαίσιο αυτό παράκληση στους πολίτες να τηρούν τις συστάσεις των ειδικών και τους κανόνες αυτοπροστασίας, τονίζοντας ότι «ο καθένας και η καθεμία ατομικά έχει ευθύνη», όπως ευθύνη έχουν και οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι «που είναι πολύτιμοι σύμμαχοι» στην προσπάθεια για τον περιορισμό της πανδημίας.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της «για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημείωσε, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. «Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν τηρώντας τους κανόνες» προειδοποίησε.
Τόνισε ακόμη πως το οικονομικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο «αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές».