Στ. Πέτσας: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, θα πηγαίνουμε βήμα βήμα
Για τα πρώτα βήματα στη νέα κανονικότητα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης έχουν αποδείξει ότι πάμε συγκροτημένα και με σχέδιο».
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πηγαίνουμε βήμα βήμα. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι πηγαίνουν και αυτοί βήμα βήμα με βάση τα στοιχεία. Θα πηγαίνουμε πολύ προσεκτικά. Για αυτό επιλέχθηκε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θα αποφασίζουμε για το επόμενο βήμα» είπε ο κύριος Πέτσας, διαμηνύοντας ότι «αν χρειαστεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, και αυτό θα το εξετάσουμε. Θα πηγαίνουμε σταδιακά».
Για τη χρήση μάσκας
Η τιμωρία ποτέ δεν είναι λύση. Πάνω από όλα έχει σημασία η οικειοθελής συμμόρφωση. Γιατί αυτό είναι προς το καλό το δικό μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και τελικά και της κοινωνίας μας. Προσπαθήσαμε να έχουμε απλούς κανόνες. Τους έχουμε περιγράψει σε ένα έντυπο που κυκλοφορήσαμε χθες, για να γνωρίζουν οι πολίτες που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Είναι υποχρεωτική για το κοινό σε πολύ συγκεκριμένα σημεία: Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, τους ανελκυστήρες και σε ό,τι σχετίζεται με την Υγεία, νοσοκομεία, ιατρεία κ.α. Για άλλα μέρη υπάρχει «αυστηρή σύσταση». Σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας είναι συμπληρωματικό μέτρο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών ή την τήρηση της απόστασης. Η Πολιτεία δεν είναι για να κόβει πρόστιμα. Είναι για να δίνει κατευθύνσεις. Στους λίγους, που θα είναι παραβατικοί, φυσικά θα πρέπει να επιβάλλει το πρόστιμο. Γιατί οι υπόλοιποι δεν είναι κορόιδα.
Για τις μετακινήσεις από αύριο
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που μπορεί να είναι σε ένα αυτοκίνητο, υπάρχει μία ευελιξία από την αρχή, από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, από τις 23 Μαρτίου, όσον αφορά τις οικογένειες. Για περισσότερα από τέσσερα άτομα στο αυτοκίνητο, όμως, είναι δύσκολο να υπάρχει παράκαμψη από τη γενική κατευθυντήρια γραμμή. Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι, να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να πάμε κάπου αλλού. Είμαστε στη φάση που κινούμαστε κοντά στην περιοχή μας για τη δουλειά μας, για να προμηθευτούμε βασικά είδη, για να κάνουμε μια κοντινή βόλτα, με προσοχή.
Για τον τουρισμό
Αυτό που έχει σημασία για τον τουρισμό, είναι, όχι μόνο να δοθεί μία διοικητική εντολή ότι μπορείτε να ανοίξετε, αλλά να πειστεί ο επιχειρηματίας ότι αφού θα ανοίξει, θα έχει τζίρο. Γιατί αν δεν πειστεί ότι θα έχει τζίρο, δεν θα προσλάβει το προσωπικό που θα προσλάμβανε ούτε θα κάνει την ανακαίνιση που είχε σχεδιάσει. Για να έχει, όμως τζίρο, θα πρέπει να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των μεταφορών. Για τον εσωτερικό τουρισμό είναι σχετικά πιο απλό. Το ζήτημα, όμως, του εξωτερικού τουρισμού συνδέεται άμεσα με τις αερομεταφορές. Περιμένουμε την Κομισιόν, στα μέσα Μαΐου, να δώσει ένα κοινοτικό πλαίσιο, ώστε να μην έχουμε εθνικές πολιτικές που μπορεί να δώσουν λανθασμένα το μήνυμα, ότι η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζεται παντού το ίδιο. Και η ελευθερία των προσώπων να μην υποστεί ένα πλήγμα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, από όσο ενδεχομένως χρειαζόταν.
Για τα μέτρα στήριξης
Θα κρατήσουμε τα μέτρα στήριξης. Θα αίρονται σταδιακά, σε μεταγενέστερο στάδιο απ’ ό,τι θα αίρονται οι περιορισμοί. Παράδειγμα: Μέσα στον Μάιο έχουμε πει, ήδη, ότι θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας, αλλά η στήριξη θα συνεχιστεί. Κι αυτό γιατί οι κλάδοι που θα ανοίξουν δεν θα έχουν απότομα τον τζίρο που είχαν πριν από τον Φεβρουάριο. Αλλά και γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προκειμένου η επιχείρηση να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Επομένως, θα συνεχιστεί η στήριξη, είτε αφορά απευθείας ενισχύσεις, είτε αφορά τη διευκόλυνση σε φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είτε την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Για την στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού
Το βασικό ζήτημα που απασχολούσε, όχι μόνον τον Πολιτισμό, αλλά όλους τους Έλληνες, ήταν η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό Κράτος που τους συνδράμει. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση, δεν πρέπει να τη χάσουμε. Ειδικά για τον Πολιτισμό την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Μέχρι στιγμής, έχουν στηριχθεί οι άνθρωποι του Πολιτισμού που είχαν ενεργείς συμβάσεις όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο η λήψη των περιοριστικών μέτρων. Αυτοί έχουν αποζημιωθεί με τα 800 ευρώ και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Οι άνθρωποι όμως που δεν είχαν ενεργείς συμβάσεις, αυτοί που κυρίως απασχολούνται εποχικά στα φεστιβάλ και αλλού, είναι κάπου στον αέρα. Γι’ αυτούς θα υπάρξει πρόνοια και λύση. Στόχος είναι να ανοίξει και το κομμάτι του τουρισμού με ασφάλεια και το κομμάτι του Πολιτισμού που συνδέεται με τον τουρισμό, εσωτερικό και εξωτερικό, επίσης με ασφάλεια για να βρουν και αυτοί μια διέξοδο. Αλλά θέλουμε προσεκτικά βήματα.