Στο «τραπέζι» βάζει η Ε.Ε. τη δημοσιονομική χαλάρωση
Προσαρμογή του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου στην πράσινη ανάπτυξη και στην πολιτική για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καθώς επίσης στην ψηφιοποίηση και στις δημογραφικές αλλαγές, πρότεινε χθες η Κομισιόν, η οποία τον επόμενο μήνα θα βάλει όλα τα ανοικτά ζητήματα στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, της ετήσιας στρατηγικής της Κομισιόν για την ανάπτυξη, δηλαδή τη λεγόμενη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Μεταξύ των εγγράφων που εγκρίθηκαν χθες είναι και οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, όπου στην Ελλάδα τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δημόσιο χρέος, στην ανεργία και τη χαμηλή εξωτερική επενδυτική θέση της χώρας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της στροφής της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης ώστε να λάβει υπόψη την πράσινη ανάπτυξη και τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις η Επιτροπή θα ζητήσει να ξεκινήσει μια συζήτηση τον Ιανουάριο και για τα δημοσιονομικά με βάση έγγραφο που θα υποβάλει.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η συζήτηση θα είναι «ζωηρή» γιατί μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία (το εξάπτυχο και δίπτυχο) που επέβαλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκμεταλλευόμενος την ελληνική κρίση το 2011.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της τήρησης των κανόνων για υγιή δημοσιονομικά και της ανάγκης για χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα απαντάει στις νέες προκλήσεις και κυρίως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
Όπως επισήμανε ο κ. Ντομπρόβσκις, το οικονομικό μας μοντέλο υφίσταται ριζικό μετασχηματισμό, η αλλαγή του κλίματος, η ψηφιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές απαιτούν να προσαρμόσουμε την οικονομική πολιτική μας, ώστε η Ευρώπη να εξακολουθήσει να αποτελεί ανταγωνιστική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, και τούτο με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.
«Από σήμερα θέτουμε την κλιματική μετάβαση στο επίκεντρο της οικονομικής διακυβέρνησης, διότι όταν λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, το εννοούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Ιταλός επίτροπος, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του κατά το πρώτο έτος της θητείας του θα είναι η ενσωμάτωση των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. «Έχει ζωτική σημασία να διασφαλίσουμε την επιτυχία αυτής της σημαντικής αλλαγής στη χάραξη της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής» κατέληξε.
Η ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει τέσσερις αλληλένδετες και αλληλοενισχυόμενες διαστάσεις για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Αυτές οι διαστάσεις πρέπει να κατευθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές απασχόλησης, τις επενδύσεις και τις υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές σε όλα τα κράτη-μέλη για την ανάπτυξη μιας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων και του πλανήτη. Οι τέσσερις διαστάσεις είναι:
- η περιβαλλοντική βιωσιμότητα,
- η αύξηση της παραγωγικότητας,
- η δίκαιη μεταχείριση,
- η μακροοικονομική σταθερότητα.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με την παροχή ειδικής καθοδήγησης στα κράτη-μέλη σχετικά με τους τομείς στους οποίους υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.
Ελληνικές ανισορροπίες
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Κομισιόν δημοσίευσε και την έκθεση που αναφέρεται στις μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπου διαπιστώνονται προβλήματα σε 13 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαρθρωτικές μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα το 2018 ήταν τρεις και αφορούσαν:
1) το δημόσιο χρέος, το οποίο ανήλθε στο 181,2% του ΑΕΠ, ενώ θα έπρεπε με βάση τους κοινοτικούς κανόνες να κινείται σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ,
2) την ανεργία, που ήταν 11,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το κινητό ανώτατο όριο και
3) τη διεθνή εξωτερική επενδυτική θέση που ήταν -165 μονάδες ενώ έπρεπε είναι κάτω από τις -35 μονάδες.
Η έκθεση τονίζει ότι στα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να προστεθούν το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αργή αύξηση της παραγωγικότητας και η υποτονική επενδυτική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί χρήσιμη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις υπερβολικές ανισορροπίες που είχαν εντοπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, να εξετάσει περαιτέρω τους μακροοικονομικούς κινδύνους και να παρακολουθήσει πρόοδο στην εξάλειψή τους.
Του Νίκου Μπέλλου-naftemporiki.gr