Στο σούπερ μάρκετ για… βόλτα
«Ένα μόνο θα σου πω. Έρχεται τις προάλλες στο ταμείο μια κυρία, γύρω στα 65. Στην αρχή, δεν προσέχω κάτι, αλλά στο τέλος περιμένοντας να μου δώσει τα χρήματα παρατηρώ ότι η μάσκα που φόραγε ήταν λίγο παράξενη. Το καταλαβαίνει και μου λέει: “Μη δίνεις σημασία, είναι από ένα παλιό σουτιέν”. Καταλαβαίνεις τι ζούμε…».
Την εποχή του κοροναϊού, οι περιγραφές των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ της χώρας θυμίζουν άλλοτε ταινία τρόμου και άλλοτε κωμωδία. «Την περασμένη εβδομάδα», διηγείται στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Δημήτρης Μ., εργαζόμενος σε μεγάλο σούπερ μάρκετ των νοτίων προαστίων, «ο κόσμος ψώνιζε λες και είχαμε… Χριστούγεννα. Εξάδες κόκα κόλες, τυριά διαφόρων ειδών, πράγματα που αγοράζεις όταν είναι να κάνεις τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα τα πράγματα ήταν πιο κανονικά».
Φυσικά πλέον έχει προκύψει άλλο πρόβλημα, λένε οι υπάλληλοι: η… βόλτα στο σούπερ μάρκετ! Με τα εμπορικά καταστήματα κλειστά και τον κόσμο ήδη μια εβδομάδα κλεισμένο σπίτι, το σούπερ μάρκετ αρχίζει να μοιάζει με λούνα παρκ για ενήλικες. «Αυτή είναι τώρα η διασκέδασή μας», εξομολογήθηκε μια κυρία στην υπάλληλο στο μανάβικο σε σούπερ μάρκετ των βορείων προαστίων. «Σκάσαμε μέσα στο σπίτι τόσες μέρες», είπε ένα άλλο ζευγάρι ηλικιωμένων στους εμβρόντητους υπαλλήλους άλλου καταστήματος. «Αν έρθετε σούπερ μάρκετ σε καθημερινή βάση θα δείτε ανθρώπους 60-70 ετών να έρχονται τρεις φορές την ημέρα», γράφει μια εργαζόμενη σε σχετικό φόρουμ στο Facebook. «Γι’ αυτό ανοίγουμε τις Κυριακές, για να κάνουν βόλτες οι ευπαθείς ομάδες!» σχολιάζει από κάτω σκωπτικά συνάδελφός της. Και νεότεροι πάντως, αρχίζουν να κόβουν άσκοπες βόλτες στους διαδρόμους. Οπως λέει ο Δημήτρης Μ., μια γυναίκα ήρθε στο σούπερ μάρκετ όπου δουλεύει με το hands free, παίζοντας μια μάσκα στα δάχτυλα σαν κομπολόι και χάζευε το τμήμα με τα… γλαστράκια! «Αν δεν έχεις άλλα καταστήματα ανοιχτά, πού θα κάνεις τα ψώνια σου;»
Κράνος, χαμόγελο και… αντισηπτικό. Αντισηπτικό και μάσκες είναι τα επιπλέον εφόδια των ντελιβεράδων τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι, εκτός από τις δυσκολίες της δουλειάς, έχουν να αντιμετωπίσουν και την καχυποψία και τις φοβίες των πελατών.
Πάντως η κούραση, ψυχολογική και σωματική, έχει ήδη αρχίσει να «βγαίνει». «Πάντα ήταν δύσκολα, αλλά τώρα είναι ο φόβος που κάνει το μεροκάματο βαρύ κι ανθυγιεινό», λέει ένας εργαζόμενος στην «Κ». Ο Γιώργος Μ. που δουλεύει σε μικρό σχετικά κατάστημα στα βόρεια προάστια, λέει ότι η κίνηση είναι άνευ προηγουμένου. «Ο τζίρος μας τα Σάββατα ήταν 60.000 ευρώ. Τώρα τόσο κάνουμε τις καθημερινές. Τα Σάββατα φτάνουμε τις 90.000. Τουλάχιστον μας επιτρέπεται να φοράμε μάσκες…»
Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν αυτόν τον καιρό και οι ντελιβεράδες. «Πριν και μετά από κάθε παράδοση χρησιμοποιώ αντισηπτικό, ακόμα και πάνω από τα γάντια», λέει στην «Κ» οδηγός σε αλυσίδα καφέ. «Προσέχω πολύ, όμως ο κόσμος που είναι κλεισμένος στο σπίτι με βλέπει σαν πιθανό εχθρό. Οι περισσότεροι λούζουν τα κέρματα με αντισηπτικό. Αρκετοί μου ζητάνε να τους επιστρέψω τα ρέστα βάζοντάς τα σε σακούλα για να μην τα πιάσουν, ενώ άλλοι δεν θέλουν καν να πιάσουν τον καφέ που τους πάω, αλλά να τον αφήσω πάνω στο τραπεζάκι τους». Οπως λένε οι διανομείς, αισθάνονται συνεχώς εκτεθειμένοι. «Πόσες φορές να αλλάξεις γάντια και να πλυθείς; Και να καθαρίσεις τον εξοπλισμό; Πώς να οργανώσω πετυχημένα όλα τα στάδια: πώς πιάνω το μηχανάκι, πώς το σάκο, πως τη σακούλα, το κουδούνι, το πόμολο, το ασανσέρ… Και παράλληλα να οδηγώ μέσα στο στρες, σκεπτόμενος αν κινδυνεύουν οι δικοί μου. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα κάνω όλα σωστά».
Πηγή: kathimerini.gr