Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός
Η οριστική εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων με τους επικεφαλής των τεσσάρων κλιμακίων των θεσμών. Η συζήτηση θα γίνει μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αναλυτικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2018 -θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο, Παρασκευή-, αλλά και μερικά 24ωρα πριν έρθουν στην επιφάνεια και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.
Το ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% σε μνημονιακούς όρους δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί. Η συζήτηση προβλέπεται ότι θα επικεντρωθεί στον φετινό προϋπολογισμό, για τον οποίο οι πηγές αβεβαιότητας είναι αρκετές: αναδρομικές διεκδικήσεις από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, πιθανές επιπτώσεις από τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, αλλά και ενδεχόμενες «αστοχίες», ειδικά στο σκέλος των δαπανών, λόγω του ότι η φετινή χρονιά είναι προεκλογική.
Για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού έχει ληφθεί υπόψη η διάθεση του επιδόματος στέγασης -αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στον Φεβρουάριο και θα διανεμηθεί αναδρομικά από τις αρχές του έτους-, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τα αναδρομικά που ενδεχομένως καταλογιστούν σε συνταξιούχους του Δημοσίου ή σε δημοσίους υπαλλήλους. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη τεθεί από την πλευρά των δανειστών (σ.σ.: συζητήθηκε και χθες κατά τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου), ενώ θα συζητηθεί και κατά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αποκαλύψει το σχέδιο που θα εφαρμόσει σε περίπτωση οριστικού καταλογισμού των αναδρομικών στους συνταξιούχους ή στους δημοσίους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στο ότι θα υπάρξει όφελος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που προγραμματίζονται τόσο για τους οφειλέτες της εφορίας όσο και γι’ αυτούς που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επιδράσει αρνητικά, παρά το γεγονός ότι επηρεάζονται 24 διαφορετικά επιδόματα, η πλειονότητα των οποίων χρηματοδοτείται με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις εξαιτίας των εκλογών, η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε επιπλέον παροχές πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί (π.χ. τα 400 εκατ. ευρώ για το επίδομα στέγασης και τα 260 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ). Η μοναδική ενέργεια που δεν είχε συνυπολογιστεί είναι η παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αν και το συγκεκριμένο θέμα έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ.