Στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας ανθεί η δημιουργία, αλλά και η παράδοση
Η ελληνική περιφέρεια διαθέτει τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις. Κρίμα που πολλές φορές παραμένουν σε ύπνωση – και ο λόγος δεν είναι η αδράνεια των ανθρώπων, αλλά η έλλειψη εκείνων των χώρων που μπορούν να παραγάγουν τον σπινθήρα μιας συνολικής προσπάθειας.
Οπως το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, στη Βέροια, που έχει ζωογόνο πολιτιστική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας βήμα έκφρασης και συνύπαρξης σε καλλιτεχνικές και πνευματικές ανησυχίες. Ο παλιός βιομηχανικός χώρος που κληρονόμησε ο ποιητής και ζωγράφος Γιάννης Ναζλίδης από τον πατέρα του και τον οποίο μετέτρεψε μαζί με τη γυναίκα του, Μαίρη, σε πολιτιστική στέγη, παραμένει ταυτόχρονα συνειδητός θεματοφύλακας της ιστορίας του τόπου.
Από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, 15 εικαστικοί συμβίωσαν, εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν στο Εκκοκκιστήριο μια συλλογή 30 έργων τέχνης με θέμα το βαμβάκι, στο πλαίσιο των «Δρόμων του Βαμβακιού». Οι καλλιτέχνες, από όλη την Ελλάδα, έμειναν στη Βέροια για όλο το διάστημα της δράσης, ήρθαν σε επαφή με όλον τον κύκλο της παραγωγής και επεξεργασίας του βάμβακος και έπειτα εργάστηκαν στον πολιτιστικό χώρο. Η ιδέα ήταν να φτιάξουν έργα που θα αναδείκνυαν την τεράστια πορεία και σημασία αυτού του αγαθού για την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Οπως υπογραμμίζει στη στήλη η Μαίρη Ναζλίδου, «όποιος είδε τη συνάντηση των καλλιτεχνών, που μπήκαν στα βαμβακοχώραφα και συνομίλησαν με τους αγρότες, όποιος είδε τη χαρά των ανθρώπων της γης για την επίσκεψη των ανθρώπων της τέχνης, που ενδιαφέρθηκαν για τον αγώνα τους και τις ελπίδες τους, μπορούν να καταλάβουν τη δυναμική».
Το εγχείρημα δεν σταματά εδώ, έχει μια μακρά εξέλιξη. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι από τις 22 έως τις 30 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει, για μια εβδομάδα, καταγραφή και βιντεοσκόπηση της προφορικής μνήμης του κάμπου, με βαμβακοκαλλιεργητές και εκκοκκιστές και όλους όσοι συμμετέχουν ή συμμετείχαν στον κύκλο της παραγωγής και εμπορίας του «λευκού χρυσού» της Ελλάδας.
Από τον Απρίλιο του 2021 και για δύο μήνες θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν, με ταυτόχρονη προβολή 20λεπτου ντοκιμαντέρ με όλη την πορεία της καταγραφής του προφορικού αρχείου του κάμπου από την αρχαιολόγο Δέσποινα Ευγενίδου. Παράλληλα, σχεδιάστηκε και ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. Η πρωτοβουλία προήλθε και οργανώθηκε από το Εκκοκκιστήριο, σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Ημαθίας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με χορηγό την Πανελλήνια Ενωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και άλλους φορείς.
Μαργαρίτα Πουρνάρα – kathimerini.gr