ΚΟΣΜΟΣ

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Άμπι Άχμεντ, πρωθυπουργός της Αιθιοπίας. Η Νορβηγική Επιτροπή εξέτασε συνολικά 301 υποψηφίους – 223 προσωπικότητες και 78 οργανισμούς – και κατέληξε πως το φετινό Νόμπελ Ειρήνης ανήκει δικαιωματικά στον Άμπί Αχμεντ για τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με τη γειτονική Ερυθραία, έπειτα από χρόνια έντασης.

Όταν ο Άμπι Άχμεντ έγινε πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2018, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ερυθραία. Σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ερυθραίας, ο Άμπι Άχμεντ σύντομα επεξεργάστηκε τις αρχές για μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματίσει το μακρόχρονο αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών. Μία  σημαντική προϋπόθεση ήταν να αποδεχθεί ο Άχμεντ τη διαιτητική απόφαση μιας διεθνούς συνοριακής επιτροπής το 2002, επεσήμανε η επιτροπή εξηγώντας την απόφασή της για το φετινό βραβείο. «Είμαστε υπερήφανοι ως έθνος», σχολίασε το γραφείο του Αιθίοπα πρωθυπουργού στο Twitter.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς στην Αιθιοποία. Ο Άμπι Άχμεντ ωστόσο έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μία σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν σε πολλούς πολίτες την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον.

Τις πρώτες 100 ημέρες του ως πρωθυπουργός εργάστηκε για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, τη χορήγηση αμνηστίας σε χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, τη διακοπή της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης, τη νομιμοποίηση παράνομων ομάδων της  αντιπολίτευσης, την απομάκρυνση στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που ήταν ύποπτοι για διαφθορά και τη σημαντική αύξηση της επιρροής των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αιθιοπίας. Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει τη δημοκρατία διεξάγοντας ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Το έργο της Νορβηγικής Επιτροπής ήταν φέτος αρκετά δύσκολο, καθώς είχε να επιλέξει ανάμεσα στους περισσότερους υποψηφίους από το 1901. Όπως κάθε χρόνο ωστόσο, έτσι και φέτος, υπήρχαν ορισμένα ονόματα τα οποία ξεχώριζαν ως φαβορί.

Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ περιλαμβανόταν στα φαβορί αυτά, με τα γραφεία στοιχημάτων να της δίνουν έως και 96% πιθανότητες να γίνει η νεότερη Νομπελίστρια Ειρήνης.

Αποφασίζοντας πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 20 Αυγούστου του 2018, να στηθεί έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, για να απαιτήσει να ακουστεί η φωνή της και να αξιώσει από τους κυβερνώντες να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η έφηβη Σουηδέζα κατάφερε να εμπνεύσει ένα παγκόσμιο κίνημα (Παρασκευές για το Κλίμα) στο οποίο συμμετέχουν σήμερα εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο.

Με την λογική ότι έβαλαν πίσω τους μία οξεία αντιπαράθεση 30 ετών και κατέληξαν σε μία συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας – πλέον – στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στους πιθανούς φετινούς νικητές περιλαμβάνονταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Γιακίντα Άρντερν, για την άμεση κινητοποίησή της μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς και ο εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αμαζονίας, αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε, ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την προστασία του Αμαζονίου, βρίσκονταν επίσης στη λίστα με τους επικρατέστερους φέτος.

Το περσινό Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Κογκολέζο γιατρό Ντένις Μακουέγκε, ο οποίος δίνει μάχη επί χρόνια ενάντια στη σεξουαλική βία και στη Νάντια Μουράντ, θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να γίνει εκπρόσωπος των γυναικών αυτών.