Στον «αέρα» η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. δολ., του ΔΝΤ προς την Αργεντινή
Χωρίς απτό αποτέλεσμα έληξε χθες η συνάντηση του προέδρου της Αργεντινής, Μαυρίτσιο Μάκρι, με τον υπηρεσιακό γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς παραμένει άγνωστο αν θα εγκρίνει το Ταμείο την επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. δολαρίων, προς την Αργεντινή. Ηταν η πρώτη συνάντηση του Μάκρι με την ηγεσία του ΔΝΤ μετά τη συντριβή του στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, που οδήγησε σε μεγάλη υποτίμηση του πέσο και ανάγκασε το Μπουένος Αϊρες να ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που έχει εκδώσει και του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ.
Ο Μάκρι είχε προκαλέσει κατάπληξη όταν είχε ζητήσει πέρυσι την οικονομική βοήθεια του Ταμείου που είχε αποφασίσει να δώσει δάνεια συνολικού ύψους 57 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η συντριβή του Μάκρι από τον περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες τον Αύγουστο προκάλεσε κύμα ξεπουλήματος του πέσο και των ομολόγων της χώρας. Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη, ο Ερνάν Λακούνσα, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, είπε πως είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά πως η τελική απόφαση είναι θέμα του Ταμείου.
Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμενόταν εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο παρατηρείται καθυστέρηση εν μέσω ανησυχίας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή.
Ο Λίπτον του ΔΝΤ ανακοίνωσε μετά την συνάντηση πως το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Αργεντινή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.
Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, τέως επικεφαλής του ΔΝΤ και επόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ, υπερασπίστηκε, μιλώντας στο Bloomberg, την απόφαση του Ταμείου να δώσει δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή. «Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε την εποχή εκείνη, όταν προσέτρεξαν σε εμάς οι ηγέτες της Αργεντινής».
Η Λαγκάρντ είπε πως το Ταμείο συχνά παίζει τον ρόλο του εξιλαστήριου θύματος όταν ένα πρόγραμμά του είναι «μετρίως επιτυχημένο ή μη επιτυχημένο» και υποστήριξε πως στην περίπτωση της Αργεντινής το πρόγραμμα πετύχαινε τους στόχους της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του περιορισμού των εξωτερικών πιέσεων μέχρι τη στιγμή που εκτροχιάστηκε εξαιτίας μιας «πολιτικής εξέλιξης». Η Λαγκάρντ πρόσθεσε πως είχαν προβλεφθεί μέτρα για την προστασία των πιο αδύναμων κατοίκων της Αργεντινής από το πρόγραμμα λιτότητας.