ΤΕΧΝΕΣ

Στη Δράμα ξεκινάει το μέλλον

Το «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου συμμετέχει και στο διεθνές διαγωνιστικό

Όσοι έχουν πάει έστω και μία φορά στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχουν να λένε για το παρεΐστικο κλίμα και τον χαρακτήρα του. Εκεί δεν θα δεις μεγάλες πρεμιέρες, λαμπερούς σταρ και κόκκινα χαλιά, σχεδόν σίγουρα ωστόσο θα καταλήξεις να πίνεις και να συζητάς για σινεμά με καινούργιους φίλους μέχρι αργά τη νύχτα. Και παρόλο που η διοργάνωση συμπληρώνει φέτος 42 χρόνια ζωής –αρχίζει την Κυριακή 15/9–, τα κύτταρά της διαρκώς ανανεώνονται, χάρη στον νεαρόκοσμο που βρίσκεται τόσο στις θέσεις του κοινού όσο και μεταξύ των διαγωνιζομένων. Ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους, άλλωστε, ανακαλύπτεις πολλές φορές τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος, συχνά και του πολύ άμεσου.

Με τον Βασίλη Κεκάτο συζητούσαμε πέρυσι στη Δράμα μετά την προβολή της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», η οποία είχε προκαλέσει ανάμεικτα σχόλια. Περίπου έξι μήνες μετά, ο νεαρός Ελληνας κινηματογραφιστής βρέθηκε να κρατάει στα χέρια τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών –τον πρώτο ελληνικό μικρού μήκους– για την «Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Το μικρό διαμαντάκι θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στη Δράμα την επόμενη Παρασκευή (20/9), συμμετέχοντας τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Τι άλλο θα δουν, όμως, ντόπιοι και επισκέπτες που θα γεμίσουν –αυτό είναι δεδομένο– τις αίθουσες του Ολύμπια και του Δημοτικού Ωδείου τις προσεχείς ημέρες; Καρδιά του προγράμματος όπως πάντα είναι το ελληνικό διαγωνιστικό, με 60 ταινίες (από σύνολο-ρεκόρ 240 συμμετοχών) να διεκδικούν τα περισσότερα από τα βραβεία της διοργάνωσης. Εξι από αυτές είναι ντοκιμαντέρ, τρεις κινουμένων σχεδίων και δέκα σπουδαστικές. Θεματικά, όπως και πέρυσι, αρκετοί δημιουργοί καταπιάνονται με τα καθολικά προβλήματα του προσφυγικού και του πολέμου, ενώ πάντα σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και τα «ελληνικά» της φτώχειας, της ανεργίας, της επαγγελματικής υποβάθμισης, των χαμένων ονείρων των νέων της χώρας, αλλά και της Αθήνας του Airbnb. Στα πιο ασυνήθιστα, ένα βαμπίρ… μιούζικαλ α λα ελληνικά και μια ιστορία με φαντάσματα.

Συχνά στις παραπάνω ταινίες βλέπουμε να πρωταγωνιστούν και δημοφιλείς ηθοποιοί όπως οι Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ερρίκος Λίτσης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννης Κοκιασμένος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιώργος Αρμένης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αργύρης Ξάφης κ.ά. Οσο για τους σταρ του εξωτερικού, εκπροσωπούνται και αυτοί με τον τρόπο τους στη Δράμα. Η Λίνα Χίντι, πιο γνωστή ως Σέρσεϊ του «Game of Thrones», έχει σκηνοθετήσει το αγγλικό «The Trap» που συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό. Ομοίως και ο Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος συνυπογράφει τη σκηνοθεσία του «Birth of a poet» με πρωταγωνίστρια την Κλόε Σεβινί, ενώ ο Φίλιπ Μπαραντίνι του τηλεοπτικού «Τσερνόμπιλ» παρουσιάζει το «Boiling Point».

Τέλος, σταθερές του φεστιβάλ παραμένουν τόσο το Βαλκανικό Πανόραμα, με έμφαση φέτος στη Σλοβενία, όσο και τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (16-20/9) με καλεσμένους τους Αλέξη Πανσέληνο, Βασίλη Γκουρογιάννη, Νίκο Χρυσό κ.ά.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ