ΕΛΛΑΔΑ

Στην «πρέσα» ο Σπύρος Δανέλλης για την ψήφο εμπιστοσύνης – Θα είναι ο 151ος;

Το Ποτάμι έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου οι βουλευτές του να πουν «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο Σπύρος Δανέλλης να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει.

Αν και άλλοι βουλευτές διαχώρισαν την ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επί της ουσίας τα δύο αυτά συνδέονται. Ο Πάνος Καμμένος απέσυρε την στήριξή του στην κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της -με πρώτη πράξη να είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως άλλωστε και ο ίδιος ξεκαθάρισε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Σπύρος Δανέλλης βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά το κόμμα του τού ζητά να καταψηφίσει την κυβέρνηση, αλλιώς θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Δεδομένου, δε, ότι στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθούν 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ που φαίνεται ότι έχουν πάρει κι εκείνοι «διαζύγιο» από τον Πάνο Καμμένο καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης φαίνεται πως είναι ο 151ος βουλευτής που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος ο βουλευτής του Ποταμιού φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα και όπως είναι αναμενόμενο τις επόμενες ώρες θα του ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις, καθώς από την ψήφο του κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης.

Δανέλλης: Ψήφος συνείδησης

Μόλις προχθές, Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Σπύρος Δανέλλης είχε εξηγήσει το δίλημμα που αντιμετωπίζει και είχε κάνει λόγο για ψήφο συνείδησης. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει:

«Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε την Συμφωνία, αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου, προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει την Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με την συνείδηση. Δεν έχει προκύψει βεβαίως αυτή η ανάγκη, είναι όμως πιθανή. Μένει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο βουλευτής.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια», πρόσθεσε δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού τάχθηκε ανοιχτά ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία της κεντροαριστεράς.