Στα άκρα οδηγεί τη σύγκρουση με την Ευρώπη ο Ερντογάν
Νέο επεισόδιο στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις Άγκυρας – Ευρώπης προσθέτει η προτροπή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και η επιμονή του σε προσωπικούς, ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά Ευρωπαίων ηγετών.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τη Δευτέρα τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα: «Καλώ τους Τούρκους να μην αγοράσουν ξανά κανένα γαλλικό προϊόν, όπως κάνουν οι Γάλλοι με τα δικά μας προϊόντα» ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Ερντογάν καταλόγισε αντι-ισλαμική ρητορική στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν φθάνοντας μέχρι του σημείου να συγκρίνει τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τους θλιβερούς χαρακτηρισμούς περί «φασισμού» και «ναζισμού» εναντίον ευρωπαίων ηγετών.
«Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται σήμερα εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν, επανέλαβε την προσβολή περί «ψυχικής βοήθειας» που -όπως είπε- χρειάζεται ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αυτός (σ.σ. ο Γάλλος πρόεδρος) «ενεθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας.
Πέραν των απειλών Ερντογάν, η Γαλλία αντιμετωπίζει απειλές για εμπορικό μποϊκοτάζ και από χώρες του αραβικού κόσμου. Κατάρ και Κουβέϊτ έκαναν την αρχή.
Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi απέσυραν τα γαλλικά προϊόντα. Επίσης, το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική εβδομάδα. Στο Κουβέϊτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις, στο AFP, του προέδρου της συνομοσπονδίας τους, Καλέντ Αλ Οταϊμπί.
Επίσης ο Μωχάμεντ Αλ Μοταϊρί, επικεφαλής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, δήλωσε ότι 430 πρακτορεία ανέστειλαν τις κρατήσεις και τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.
Στην Ιορδανία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, («Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης»), κάλεσε τους πολίτες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδικάζει «τη συνεχιζόμενη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και «κάθε παραπλανητική και ενέχουσα δυσμενή διάκριση απόπειρα να συνδεθεί το Ισλάμ με την τρομοκρατία».
Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον στο Παρίσι, οι εκκλήσεις για εμπορικό μποϊκοτάζ συνιστούν μια οργανωμένη ισλαμική εκστρατεία διόλου τυχαία, αλλά υποκινούμενη σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, αναφέρει η Ντόιτσε Βέλλε.
Δεν προχωρά σε αντίμετρα το Παρίσι
Ωστόσο το Παρίσι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «αντίποινα»: Δεν υπάρχει εκδίκηση στην ατζέντα μας ανέφερε ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ σε δηλώσει τους, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, την καταδίκη των Παρισίων για τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν.
«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά στον απόηχο της δολοφονίας Πατί, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας επίσης τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχετικά ερωτηθείς, ανέφερε: «Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες», παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις Μπορέλ.
«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη – μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».
Στις έντονες αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών προσετέθη και εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έγραψε, εσκεμμένα στα γαλλικά:
«Τα λόγια που απευθύνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική αντζέντα που η ΕΕ θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, απομακρύνουν τις λύσεις. Πλήρης συμπαράσταση στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».