Σταφιδοτρίβιδα: Βουτήματα νηστίσιμα από την Κρήτη
Τριβίδια ή τριβιδάκια λένε στην Κρήτη τα μακρόστενα βουτήματα και ψωμάκια, σε αντιδιαστολή με τα κουλούρια και τις κουλούρες. Το κρασί και το κανελόζουμο προσδίδουν σε αυτά εδώ υπέροχο άρωμα και ευχάριστη, πλούσια γεύση…
- 40′ προετοιμασία
- 30′ ψήσιμο
- 2 ώρες και 30′ αναμονή
- Σύνολο: 3 ώρες και 40′
Υλικά
- Τεμάχια: για περίπου 10
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 150 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. ζάχαρη
- χυμός από 1 λεμόνι
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 100 ml κανελόζουμο (βράζουμε για 2-3 λεπτά 100 ml νερό με 1 ξυλάκι κανέλας και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό)
- 1-2 δάκρυα μαστίχας (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού – τη χτυπάμε στο γουδί με 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη)
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 200 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
- 3 φακελάκια (συνολικά 24 γρ.) ξηρή μαγιά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σταφιδοτρίβιδα, αρχικά βάζουμε, σε μπολ, τις σταφίδες με το κρασί και το κανελόζουμο και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αν μείνουν υγρά, τις στραγγίζουμε.
- Στη συνέχεια, σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να αναμειχθούν, να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
- Ρίχνουμε τους χυμούς εσπεριδοειδών, τη μαστίχα, τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τη σόδα, τη μαγιά και σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.
- Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια.
- Πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο φραντζολάκι.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε εκεί τα σταφιδοτρίβιδα σε απόσταση μεταξύ τους.
- Τα καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε άλλη 1 ώρα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν όμορφα.
Βαγγελιώ Κασσαπάκη – gastronomos.gr