Στήριξη στην Ελλάδα και έκδηλη ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις από ΕΕ, Μακρόν, Ισραήλ
Αποδοκιμασία, σε διάφορους τόνους, των τουρκικών κινήσεων και στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Κύπρου εκδήλωσαν με εμφατικό τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
Σε σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες και την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών».
«Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση που αποδοκιμάζει επίσης τις τουρκικές ενέργειες: «Το Ισραήλ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση των πάγιων διεθνών κανόνων της θάλασσας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».
Ευθέως καταδικαστικός έναντι των τουρκικών κινήσεων ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν:
«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ», ανάφερε ο κ. Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Εκφράζω τη στήριξή μου στις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη Λιβύη.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφερθεί και στην προσέγγιση που έχει η Γαλλία στο ζήτημα της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε δυνατή συναίνεση με την Τουρκία για τον ορισμό της τρομοκρατίας».
«Δεν βλέπω καμία συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Η Τουρκία εξαπέλυσε στις αρχές Οκτωβρίου στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της συροκουρδικής πολιτοφυλακής την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας την καταδίκη του Παρισιού.
«Είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε να κατατάξουμε ως τρομοκρατική οργάνωση το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και πιστεύω ότι σε αυτό υπάρχει μια συναίνεση», είπε
Πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδικάζοντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σε σχετική δήλωση της εκπροσώπου αναφέρεται ότι «Η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.
Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η δήλωση της εκπροσώπου καταλήγει:
«Είναι επιτακτικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών για όλα τα κράτη που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα σε αυτές τις αρχές να αποφεύγουν ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».