Στήριξη σε έως 1,175 εκατ. μισθωτούς φέρνει το νέο πακέτο επιδότησης εργασίας και αναστολής συμβάσεων
Στο 1,082 δισ. το κόστος των νέων μέτρων διατήρησης της απασχόλησης Ιουνίου-Οκτωβρίου.
Έως και 1,175 εκατομμύρια μισθωτοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πακέτο “ενίσχυσης της απασχόλησης” που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή.
Αν μάλιστα, επαληθευθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, τότε το πλήθος των “ωφελουμένων” θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνο του προηγούμενου πακέτου “ενίσχυσης”, δηλαδή εκείνου που “έτρεξε” τον περασμένο Μάρτιο –Απρίλιο-Μάιο και από το όποιο “ωφελήθηκαν” έως 1,025 εκατ. μισθωτοί μέσω καταβολής ειδικών αποζημιώσεων (“800 ευρώ”) σε υπό αναστολή εργαζομένους και μισθωτούς ειδικών κατηγοριών.
Δύο είναι τα βασικά μέτρα του νέου πακέτου (σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της απασχόλησης), το οποίο τίθεται σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα και θα “τρέξει” έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο:
- · Το πρώτο μέτρο είναι η σύσταση μηχανισμού “συνεργασία”, ο οποίος προβλέπει επιδότηση 60% στους εργαζομένους επιχειρήσεων (με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο) που χάνουν έως και το 50% των αποδοχών τους για έως 4 μήνες (από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου 2020).
- · Το δεύτερο μέτρο είναι η συνέχιση δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας, αλλά μόνο στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού και του τουρισμού και μόνο για το διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημοσιονομικό κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος “συνεργασία” ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, όμως, πως το ποσό το οποίο δικαιούται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SURE, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η “συνεργασία” ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η αύξησή του ακόμα και στα 2 δισ. ευρώ.
Συνεπώς το γεγονός ότι το ΓΛΚ έχει κοστολογήσει την ελληνική εκδοχή του, δηλαδή τη “συνεργασία” σε μόλις 820 εκατ. ευρώ για το επόμενο τετράμηνο, αφήνεται από πλευράς κυβέρνησης εμμέσως το ενδεχόμενο, αν μη τι άλλο, παράτασης του πέραν του Οκτωβρίου (πχ έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως ισχύει για τις αερομεταφορές και τους κλάδους που συνδέονται αυτές).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό αυτό αναλογεί σε περίπου 683.000 μισθωτούς, οι οποίοι θα μπορούσαν –σύμφωνα με το βασικό σενάριο– να ενταχθούν στον εν λόγω μηχανισμό για το διάστημα Ιουνίου–Οκτωβρίου, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο “επιμίσθιο” 300 ευρώ /μήνα για το εν λόγω τετράμηνο.
Η ίδια έκθεση (του ΓΛΚ) προβλέπει πως το κόστος για την καταβολή ειδικών αποζημιώσεων σε όσους εργαζομένους στους κλάδου του τουρισμού, εστίασης, αθλητισμού και πολιτισμού βγουν σε αναστολή το επόμενο κατά το δίμηνο Ιουνίου –Ιουλίου 2020, θα ανέλθει σε 262 εκατ. ευρώ.
Αρμόδια στελέχη ανέφεραν στο Capital.gr πως πίσω από αυτήν την εκτίμηση βρίσκεται η πρόβλεψη για ένταξη έως 490.000 μισθωτών των παραπάνω κλάδων στο πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων για το επόμενο δίμηνο.
Όσοι ενταχθούν σε αυτό, θα λάβουν ειδική αποζημίωση από το κράτος έως 534 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, το κόστος υλοποίησης του εν λόγω μέτρου θα είναι εμμέσως μεγαλύτερο από τα 262 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτό δεν έχει συνυπολογιστεί η δαπάνη του κράτους για την κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή. Σύμφωνα με άτυπες εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών των ταμείων, θα προσεγγίσει τα 90 εκατ. ευρώ.
Κόστος, όμως, για τα ταμεία θα έχει (αν και δεν έχει εκτιμηθεί από το ΓΛΚ) και άλλο μέτρο το οποίο προβλέπει η τροπολογία Βρούτση και συγκεκριμένα η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για όσους εποχικούς μερικώς μισθωτούς απασχοληθούν για το διάστημα Ιουνίου –Σεπτεμβρίου.
Του Δ. Κατσαγάνη-capital.gr