ΚΟΣΜΟΣ

Σποτ για την «ματωμένη» επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει προκαλέσει σάλο στην Αμερική

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η οργάνωση Sandy Hook Promise δημιουργήθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέτικατ, το 2012, με 26 νεκρούς, εκ των οποίων 20 παιδιά) κυκλοφόρησε ένα σοκαριστικό σποτ, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral.

To βίντεο με τίτλο «Τα απαραίτητα για την επιστροφή» (στο σχολείο), αρχικά ξεκινά ως ένα κλασικό διαφημιστικό σποτ για την επιστροφή στις τάξεις, όπου οι πρωταγωνιστές του – οι μαθητές –  παρουσιάζουν χαρούμενοι από ένα νέο ρούχο, τσάντα, πατίνι ή σχολικό είδος που έφεραν μαζί τους την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Όμως, σύντομα, το ύφος αλλάζει και οι μαθητές παρουσιάζονται έντρομοι και  αιμόφυρτοι μετά από επίθεση ενόπλου στα σχολείο τους, να γλιτώνουν τη ζωή τους χρησιμοποιώντας τα ρούχα τους ή τα σχολικά είδη που έχουν μαζί τους.

Ενα αγόρι, που αρχικά μιλάει για τα καινούργια αθλητικά παπούτσια του, αρχίζει να τρέχει στον διάδρομο, έχοντας πίσω του άλλα παιδιά που ουρλιάζουν πανικόβλητα, ενώ πέφτουν πυροβολισμοί.

Ένα κορίτσι δείχνει ότι η νέα της μπλούζα είναι πέρα για πέρα απαραίτητη σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά, καθώς βοηθά στο να κλείσει ερμητικά η πόρτα του γυμναστηρίου του σχολείου εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ένοπλο δράστη να μπει.

Από την άλλη, άλλη μία νεαρή κοπέλα χρησιμοποιεί μία από τις κάλτσες της για να φτιάξει έναν αυτοσχέδιο επίδεσμο που τοποθετεί στο γεμάτο αίματα, τραυματισμένο πόδι μιας συμμαθήτριά της, εξηγώντας ότι οι κάλτσες μπορούν «να σας σώσουν τη ζωή».

Το σποτ ολοκληρώνεται με τη σκηνή όπου ένα κορίτσι βρίσκεται κρυμμένο στις τουαλέτες του σχολείου της και με δάκρυα στα μάτια εκθειάζει τις λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου του, καθώς τη βοηθά να επικοινωνεί συνεχώς με τη μητέρα της, την ώρα, ωστόσο, που τα βήματα κάποιου αγνώστου ακούγονται μέσα στο δωμάτιο.

«Αυτή είναι η επιστροφή (στο σχολείο) και γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό» καταλήγει το βίντεο, που έχει γίνει ανάρπαστο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.