Σοφία Μπεκατώρου: Νιώθω δικαιωμένη παρά την παραγραφή του αδικήματος
«Υπάρχει το φως. Μπορεί κάποιος να βγει από το σκοτάδι. Αυτή είναι η νίκη μας», τονίζει η Σοφία Μπεκατώρου
Δικαιωμένη νιώθει η Σοφία Μπεκατώρου, παρά το γεγονός ότι η υπόθεσή της και η καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση, τέθηκε στο αρχείο λόγω παραγραφής του αδικήματος.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, που με την καταγγελία της, πυροδότησε τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και παρενοχλήσεις σε διάφορους χώρους, δήλωσε δικαιωμένη, από το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία την στήριξαν και βρέθηκαν και άλλες κοπέλες και άνδρες να βγουν μιλήσουν.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, μία ημέρα μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της καταγγελίας της η κ. Μπεκατώρου σημείωσε: «Επειδή ήταν αναμενόμενη η παραγραφή, δεν έχω απογοητευθεί, γιατί έχουν ανοίξει τα στόματα πάρα πολλών ανθρώπων, εκφράζονται, αντιστέκονται σε τέτοια κακουργήματα, σε παρενοχλήσεις και επιτέλους η κοινωνία μας είναι πιο έτοιμη να ακούσει και να κάνει αλλαγές».
Επιπλέον τόνισε πως «Μπορεί να έχει παραγραφεί το έγκλημα αυτό, ωστόσο η αποκάλυψή του για μένα ήταν πολύ συμβολική αλλά και ουσιαστική. Ουσιαστική γιατί έχει προχωρήσει η χώρα μας σε μια άλλη φάση, όπου εύχομαι να εφαρμόσει περισσότερο και η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και να μπορέσουν να δουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά πόσο αυτά τα εγκλήματα θα παραγράφονται ή όχι και νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση για ανοιχτό διάλογο, ο οποίος εύχομαι και πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικά συμπεράσματα και αλλαγές».
«Είναι σαν να έχω δικαιωθεί»
Για το κατά πόσο περίμενε τέτοια στήριξη από την ελληνική κοινωνία, αλλά και για το ότι θα έδινε τέτοια ώθηση σε γυναίκες και άνδρες να βγουν και να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, απάντησε πως δεν το γνώριζε και ουσιαστικά είπε πως «από τη στιγμή που βγήκα να το πω, έπρεπε να είμαι έτοιμη να είμαι και μόνη μου. Είχα μπει στη διαδικασία και είχα την αυτοπεποίθηση ότι ακόμη και μόνη μου θα προχωρούσα», υπογράμμισε. «Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, η πολιτεία αγκάλιασε αυτή την καταγγελία και βρέθηκαν και άλλες κοπέλες και άνδρες να βγουν να καταγγείλουν (μιλήσουν για τη δική τους περίπτωση) για μένα είναι πολύ σημαντικό. Και μόνο που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι σαν να έχω δικαιωθεί» σημείωσε.
Για το γεγονός ότι στην καταγγελία της είχε συμπεριλάβει και κάποιες άλλες αθλήτριες που δέχτηκαν επιθέσεις σεξιστικού περιεχομένου και μια από αυτές έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και για το κατά πόσο έχει καταγγείλει και άλλες υποθέσεις για τις οποίες περιμένει ανάλογη εξέλιξη η κ. Μπεκατώρου απάντησε πως της τηλεφωνούν συνέχεια και εκείνη προσπαθεί να τους κατευθύνει σωστά, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις δικές τους καταγγελίες και επισήμανε πως είναι στη διάθεσή τους και θα συνεχίσει να το κάνει. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε υπάρχει η γραμμή 15900,για να γίνει επίσημη καταγγελία και να προχωρήσει η υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Υπάρχει φως»
«Υπάρχει το φως. Μπορεί κάποιος να βγει από το σκοτάδι. Αυτή είναι η νίκη μας. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η κοινωνία, αν το αγκαλιάσει με σωστό τρόπο. Οι ερωτήσεις τύπου “γιατί τώρα” δεν είναι ανθρώπινες. Πρέπει να λειτουργούμε με την ψυχή μας», σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου.
Όσον αφορά στα σχόλια, που όπως είπε έχει ακούσει, ότι με την καταγγελία της υπάρχει τεράστια δυσφήμιση για τον ελληνικό αθλητισμό, τόνισε πως «ο αθλητισμός είναι ζωή και ορισμένοι τον γκρεμίζουν και πρέπει να φύγουν». Αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους, πρόσθεσε για να καταλήξει πως: «Για να περάσουμε σε μια κάθαρση υπάρχει μία διαδικασία που είναι επώδυνη για όλους. Δεν σημαίνει ότι όταν φαινόμαστε «υγιής κοινωνία» είμαστε κιόλας».
Εξέφρασε την ευχή ότι «τα κόμματα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πάταξη αυτού του αδικήματος». Παράλληλα υπογράμμισε: «Η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ήταν ένα βαρίδι όλο αυτό. Ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για την υγεία μου. Είμαι όμως χαρούμενη, με εμπιστεύονται άνθρωποι. Θέλω να τους βοηθήσω, να ακούσω όλους τους ανθρώπους. Να τους κατευθύνω εκεί που χρειάζονται, να τους βοηθήσω με τον πόνο τους».