ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Αντιστέκεται στη χρήση μάσκας παρά την «ασφυξία» στις ΜΕΘ

Tις επιφυλάξεις τους απέναντι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας επανέλαβαν οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας, την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα, αυξάνοντας τον αριθμό των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας και δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Δεν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε σημείο που να πρέπει να συστήσουμε γενική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων η Κάριν Τέγκμαρκ Βίζελ, επικεφαλής της σουηδικής Υπηρεσίας Δημοσίας Υγείας. «Οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να μην τηρούνται οι αποστάσεις», ανέφερε.

Η πολιτική της Σουηδίας έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών -που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής, Χημείας και Οικονομικών. Σύμφωνα με την Ακαδημία, η Σουηδία θα έπρεπε να επανεξετάσει την απόφασή της να μην συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Στην έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών τονίζεται ότι οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη μείωση των μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

«Για να μειώσουμε γρήγορα τη μετάδοση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και σε αυτά περιλαμβάνονται και οι μάσκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Στέφαν Νόρμαρκ, καθηγητής μικροβιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ακαδημίας. Η Ακαδημία υποστηρίζει τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη χρήση μάσκας, καλού εξαερισμού των κλειστών χώρων και την τήρηση των αποστάσεων.

Η Σουηδία, που εμφανίζει πολύ πιο υψηλό ποσοστό θανάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, έχει έως τώρα αποφύγει το Lockdown, εφαρμόζοντας μέτρα σε εθελοντική βάση. Αλλά η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ότι η στρατηγικη δεν αποδίδει. στο δεύτερο κύμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες το όριο των 200.000, με 6.340 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΜΘ διπλασιάσθηκε στους 182 μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν ανακοίνωσε το «άνευ προηγουμένου» βήμα απαγόρευσης των κοινωνικών συναθροίσεων με περισσότερα από οκτώ άτομα, ενώ από σήμερα θα απαγορευθεί η πώληση αλκοολούχων ποτών μετά τις 10 το βράδυ.