Σε σκληρό lockdown η Αυστρία – Κουρτς: «Μην συναντήσετε κανέναν»
«Μην συναντήσετε κανέναν, κάθε κοινωνική συνάντηση είναι μία συνάντηση περισσότερη απ΄όσο πρέπει”», επέμενε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εξαγγέλλοντας το νέο λόκνταουν που ξεκίνησε τη Δευτέρα.
Επίσης, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ο καγκελάριος εξήγγειλε μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό, όπως αυτά που έγιναν στη γειτονική Σλοβακία: περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια πολίτες είχαν υποβληθεί σε τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αμέσως 38.000 κρούσματα.
Πριν αρχίσει το σκληρό λόκνταουν οι Βιεννέζοι πήραν τους δρόμους για να ψωνίσουν τα απαραίτητα ή ό,τι ο καθένας θεωρεί απαραίτητο. “Τη Δευτέρα γινόταν χαμός, λες κι έχουμε Χριστούγεννα”, είπε στην Deutche Welle ο Γκίντο Βέτερ, ιδιοκτήτης ενός μικρού βιβλιοπωλείου στα νοτιοδυτικά προάστεια της Βιέννης, στο οποίο δουλεύει ο ίδιος μαζί με τη Μπριγκίτε, τη γυναίκα του.
Πολλοί Αυστριακοί κατέκλυσαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Και αυτό γιατί μεγάλες αλυσίδες προχώρησαν σε προσφορές της τελευταίας στιγμής, για παράδειγμα στα έπιπλα, αλλά και στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης. Συνολικά πάντως το εμπόριο στην Αυστρία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, καταγράφει μείωση κατά 50% το 2020. Η κυβέρνηση υπόσχεται να αναπληρώσει τις απώλειες για το λόκνταουν του Νοεμβρίου σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60% του αντίστοιχου τζίρου για το 2019. Πάντως το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών KMU κάνει λόγο για μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2020. Στην Αυστρία το εμπόριο θεωρείται πολύ σημαντικός κλάδος, καθώς προσφέρει απασχόληση σε περίπου 500.000 άτομα.
Οικονομικές απώλειες καταγράφουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά συνεχίζουν τη λειτουργία τους με κανονικά προγράμματα δρομολογίων. Η εκπρόσωπος του οργανισμού δημοσίων συγκοινωνιών δηλώνει στο τοπικό ραδιόφωνο Radio Wien ότι “η Βιέννη πρέπει να παραμείνει μία πολη σε κίνηση” και κάνει λόγο για έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα μέσα μεταφοράς.
Χρυσές δουλειές για τους εμπόρους όπλων
Ένας κλάδος που πάει καλά είναι η εμπορία όπλων. Όπως επισημαίνει ο Μάρκους Σβάιγκερ, ιδιοκτήτης καταστήματος όπλων στη Βιέννη, η επιχείρησή του θεωρείται “συστημική” και γι αυτό εξαιρείται από το γενικό λόκνταουν. “Έχω τριπλάσιους πελάτες απ΄ότι συνήθως”, λέει ο ίδιος. Το μεγάλο ατού του Μάρκους Σβάιγκερ: το κατάστημά του διαθέτει ένα δικό του, μικρό σκοπευτήριο στο υπόγειο. Κι εδώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αν και λόγω πανδημίας δεν επιτρέπονται πάνω από δύο πελάτες ταυτόχρονα στο υπόγειο. Όπλα είχαν πουληθεί και στο πρώτο λόκνταουν, τώρα όμως αυξάνεται και η ζήτηση για καλύτερη εκπαίδευση στη σκοποβολή, κάτι που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για άδεια οπλοκατοχής.
Ο Μάρκους Σβάιγκερ υπενθυμίζει την πρόσφατη ένοπλη επίθεση στο κέντρο της Βιέννης και υποστηρίζει ότι από τότε “υπάρχει τεράστια προσέλευση” και στα δικά του μαθήματα σκοποβολής. Θεωρία διδάσκει μέσω υπολογιστή, ενώ η πρακτική εξάσκηση γίνεται στο υπόγειο του καταστήματος. Ο ίδιος υπολογίζει ότι, αν έκλεινε το κατάστημα για τρεις εβδομάδες λόγω λόκνταουν, οι οικονομική ζημία θα ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ.
Πηγή: Deutche Welle