Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον κοροναϊό
Θλιβερό απολογισμό με πέντε επιπλέον θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, δύο εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν εντοπισθεί 41 κρούσματα, είχε η χθεσινή ημέρα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών σε 6.381. Είκοσι δύο ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω της νόσου στην Ελλάδα είναι 221. Τριάντα τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανέφεραν χθες κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη, 12 στη Λάρισα, 8 στην Αργολίδα και από τέσσερα σε Χαλκιδική και Κυκλάδες. Τριάντα τρία χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.
«Η κατάσταση στη χώρα μας έχει τη δυναμική του δεύτερου κύματος πανδημίας», σημειώνει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παθολόγος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τωρινή επιδημιολογική εικόνα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη φάση της επιδημίας αφού διενεργούνται περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων –που όπως τονίζει αποτελεί έναν αδιάψευστο δείκτη– έχει αυξηθεί μεν αλλά ακόμα «δεν έχει ξεφύγει». Ενας από τους λόγους γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό περισσότεροι νέοι που συνήθως περνούν την ασθένεια πιο ελαφρά.
Σχετικά με το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική αφορούν άτομα που επιστρέφουν από διακοπές σε νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημειώνει ότι «σε συγκεκριμένα λίγα νησιά των Κυκλάδων υπάρχει διασπορά η οποία συνδέεται κυρίως με τη νεολαία και τον τρόπο διασκέδασης των νέων σήμερα». Το γεγονός ότι από τις αρχές Αυγούστου έως και χθες είχαν καταγραφεί μόλις 25 κρούσματα στις Κυκλάδες δεν αποτυπώνει την αλήθεια. Νέοι που μπορεί να εμφανίσουν ελαφρά συμπτώματα, δεν θέλουν να μείνουν σε καραντίνα στις διακοπές τους και επιλέγουν να υποβληθούν σε τεστ αφού επιστρέψουν από αυτές. Ως κρούσμα μπορεί να δηλώνεται στην Αττική, αλλά η μόλυνση δεν έχει συμβεί στο Λεκανοπέδιο.
Την ίδια στιγμή εξελίξεις σημειώθηκαν χθες σχετικά με την επιδημία στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας.
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε χθες και μετανάστης που διέμενε σε κοντέινερ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου στη ΒΙΑΛ. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χίου με ελαφρά συμπτώματα, ενώ σε τεστ υποβάλλονται όσοι φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Παράλληλα σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σίνδο εντοπίστηκε εργαζόμενη θετική στον κορωνοϊό. Ολοι οι φιλοξενούμενοι στη δομή υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί.
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 έχει τεθεί και το ΕΣΥ, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας αυξάνει τις δυνάμεις του έναντι της πανδημίας. Ειδικότερα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 νοσοκομεία αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «νοσοκομεία- COVID». Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19. Εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε νοσοκομείο αναφοράς ή σε άλλο νοσοκομείο COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ – kathimerini.gr