Σε παύση μέχρι νεωτέρας το σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς;
Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιβάλλουν παράταση του ανοίγματος της αγοράς, ο εμπορικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα για το «θετικό νεύμα» της χαλάρωσης από την κυβέρνηση.
Αν και τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, δηλαδή χωρίς ραντεβού και τις μεθόδους του click away και του click inside, στις 22 Μαρτίου ή στις 29 Μαρτίου, φαίνεται πως πλέον η ζυγαριά γέρνει προς το τέλος του μήνα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία φάνηκε συγκρατημένη σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως το άνοιγμα της αγοράς προσδιορίζεται πριν από τέλος του μήνα και με την προϋπόθεση πάντα πως θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και εξήγησε ότι με αυτά τα νούμερα, το άνοιγμα αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης.
Προς το τέλος του μήνα, δηλαδή τις 29 Μαρτίου,θα προτιμούσε να δει τη λειτουργία της αγοράς ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος διότι, όπως εξήγησε, αυτές τις 2 εβδομάδες το ΕΣΥ θα δεχθεί μεγάλη πίεση. Συμπλήρωσε δε, ότι εξετάζεται το παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες», όπως τις χαρακτήρισε ως προς τη διασπορά του ιού, προσθέτοντας ότι η αγορά έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα σχολεία, διότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τις αγορές τους.
«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς», όπως το έθεσε καλύτερα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος σημείωσε ότι αναμένει κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών αναμένει από την αρχή της άλλης εβδομάδας.
Ο κ. Σαρηγιάννης εστίασε ιδιαίτερα σε δύο παραμέτρους. Από την μία θεωρεί ότι απαιτείται αναπροσαρμογή των μέτρων και από την άλλη εκτιμάει ότι είναι σωστό να προχωράμε σε σχεδιασμό ανοίγματος και ας μην γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία. Δείτε εδώ ποια μέτρα προτείνει να αναδιαμορφωθούν.
Αναφορικά με τον γρίφο του ανοίγματος εξήγησε πως είναι σημαντικός ο σχεδιασμός «κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια». Έθεσε μάλιστα δύο προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα. «Αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών», όπως εξήγησε.
«Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα»
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης ο οποίος εκτίμησε σήμερα ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.
Όπως εξήγησε, ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.
Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.
Κληθείς να απαντήσει αν αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη, ωστόσο, η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή, παρατηρήθηκε αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο ενώ μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.