Σε Πακιστάν και Ινδία η 8η πληγή του Φαραώ
Προτού προλάβουν να συνέλθουν από την πανδημία του κορωνοϊού, το Πακιστάν και η Ινδία αντιμετωπίζουν μία ακόμα πιο επικίνδυνη απειλή: τις επιδρομές των ακρίδων.
Σμήνη τόσο πυκνά που σκοτεινιάζουν τον ουρανό, επιπίπτουν τις τελευταίες ημέρες στις καλλιέργειες, αποδεκατίζοντάς τες και δημιουργώντας συνθήκες που πιθανώς να οδηγήσουν στον ολοκληρωτικό λιμό του πληθυσμού.
Στο Πακιστάν, οι λεγόμενες ακρίδες της ερήμου (Schistocerca gregaria), καταβρόχθισαν σε πολύ υψηλό ποσοστό τις καλλιέργειες σε 60 περιφέρειες των τεσσάρων επαρχιών του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα καταστροφικά έντομα έφτασαν αρχικά στην επαρχία του Βαλουχιστάν από το γειτονικό Ιράν. Η καταστροφή που προκαλούν τα έντομα, που κυρίως προέρχονται από ερήμους, είναι ολοκληρωτική καθώς καταβροχθίζουν κυριολεκτικώς τα πάντα, από τον κορμό του φυτού μέχρι τα σπόρια και τα λουλούδια, ταξιδεύοντας κάθε ημέρα περίπου 149 χλμ. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακρίδες καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Πακιστάν. Παρόμοια εισβολή πραγματοποιήθηκε και πέρυσι τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά το 1993.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το 38% των καλλιεργήσιμων γαιών της χώρας αποτελεί τόπο αναπαραγωγής για τα καταστροφικά έντομα, τα οποία μπορεί να προκάλεσαν οικονομική ζημία, ύψους 3,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι απελπισμένοι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους τρόπους για να απομακρύνουν τα σμήνη των ακρίδων. Στο Πουντζάμπ και το Βαλουχιστάν χτυπάνε τύμπανα για να φοβίσουν τα έντομα, ενώ σε άλλες περιοχές, ανάβοντας φωτιές, προσπαθούν να περιορίσουν την παροχή τους σε οξυγόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άλλες αυτές οι παραδοσιακές τεχνικές δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Τα έντομα μέχρι στιγμής δείχνουν προτίμηση σε καλλιέργειες βαμβακιού, ορχιδέων, ζαχαροκάλαμων και κάθε είδους λαχανικών. Η εισβολή τους είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει επισιτιστική κρίση, πολύ πιο απειλητική, από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα εφόσον το πρόβλημα δεν λυθεί πριν από τον Ιούλιο και την έναρξη της εποχής των μουσώνων, οπότε η αναπαραγωγή τους αυξάνεται ραγδαία.
Υπό την απειλή των ακρίδων βρίσκεται ταυτόχρονα και η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, όπου κατευθύνονται τα παμφάγα σμήνη μετά την καταστροφή των καλλιεργειών στις δυτικές ινδικές πολιτείες, Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ, και Μαχαράστρα.