Σε κλοιό διαδηλώσεων η Γαλλία – Και δεύτερος νεκρός
Από το συνταξιοδοτικό στην αστυνομική βία… οι θρυαλλίδες μπορεί να αλλάζουν κάθε φορά αλλά η ένταση παραμένει, με τους διαδηλωτές να επιστρέφουν στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλώντας πονοκέφαλο σε μια ηγεσία η οποία δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση όπως είναι εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν.
Οι θάνατοι πολιτών από πυρά αστυνομικών δεν είναι τόσο συχνοί στη Γαλλία… εάν συγκριθούν με εκείνους σε χώρες όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Κι όμως, 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στη Γαλλία μέσα στο 2022, με μια υποσημείωση: και οι 13 επέβαιναν σε οχήματα όταν πυροβολήθηκαν.
«Πέρυσι, 13 άνθρωποι πυροβολήθηκαν μέσα στα οχήματά τους, αριθμός ρεκόρ σε μια χώρα όπου οι δολοφονίες από αστυνομικούς είναι σπάνιες», γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times, υπογραμμίζοντας ότι οι ρίζες του σχετικού προβλήματος μπορούν να αναζητηθούν σε έναν γαλλικό νόμο του 2017.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος του 2017
«Έπειτα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων (σ.σ. που είχαν προηγηθεί στη Γαλλία, κυρίως το 2015)… προκειμένου να φανούν σκληροί απέναντι στο έγκλημα και στην τρομοκρατία, οι Γάλλοι νομοθέτες υπερψήφισαν νομοσχέδιο (σ.σ. το 2017) που επιτρέπει στους αστυνομικούς να πυροβολούν κατά αυτοκινητιστών που διαφεύγουν από ελέγχους ακόμη και όταν οι αστυνομικοί δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο», σημειώνουν οι NY Times, υπογραμμίζοντας ωστόσο και κάτι άλλο: ότι η γαλλική αστυνομία, αν και εξασφάλισε την εξουσία να πυροβολεί κατά οδηγών, δεν έλαβε «απολύτως καμία σχετική εκπαίδευση».
«Δεν λάβαμε καμία εκπαίδευση», δηλώνουν Γάλλοι συνδικαλιστές αστυνομικοί μιλώντας στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Έχουμε συναδέλφους που ανοίγουν πυρ επειδή είναι πεπεισμένοι ότι προστατεύονται από τον νόμο, ενώ δεν προστατεύονται», σημειώνουν οι συνδικαλιστές, υποστηρίζοντας ότι η σχετική αστυνομική εκπαίδευση που προηγήθηκε, ως επί το πλείστον μέσω βίντεο, κάλυπτε κυρίως θεωρητικά ζητήματα και όχι τις πρακτικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ένας αστυνομικός επί του πεδίου. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, πολλοί Γάλλοι αστυνομικοί δεν δίνουν το «παρών» στις εκπαιδεύσεις ακόμη κι όταν καλούνται, καθώς γνωρίζουν ότι η απουσία τους δεν πρόκειται να συνοδευτεί από κάποια ποινή.
Το συμβάν της 27ης Ιουνίου
Κάπως έτσι όμως, φτάσαμε και στο περιστατικό της 27ης Ιουνίου, με τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ. Αν και άοπλος, ο αλγερινής καταγωγής νεαρός δέχθηκε τα πυρά ενός 38χρονου αστυνομικού όταν επιχείρησε να διαφύγει με το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε από αστυνομικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Ο 17χρονος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και λέγεται ότι ήταν γνωστός στις Αρχές καθώς είχε συλληφθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν για μικροαδικήματα (αντίσταση κατά της αρχής, παραβάσεις ΚΟΚ, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οδήγηση χωρίς δίπλωμα και ασφάλεια κ.ά.).
Όπως φαίνεται ωστόσο στο σχετικό βίντεο από το περιστατικό το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, εκείνος δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος όταν πάτησε γκάζι για να διαφύγει, αν και η πορεία του αυτοκινήτου που οδηγούσε δεν αποτελούσε απειλή για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών που του έκαναν έλεγχο.
Σημειώνεται ότι ο Ναέλ είναι ο τρίτος επιβαίνων σε όχημα που χάνει τη ζωή του φέτος από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια ελέγχου στον δρόμο.
Η δολοφονία του 17χρονου έμελλε να οδηγήσει τη Γαλλία πίσω σε έναν φαύλο κύκλο βίας.
Από το βράδυ της Τρίτης 27/6 και έπειτα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας εκτυλίσσονται κάθε βράδυ βίαια επεισόδια. Αυτοκίνητα και κτήρια έχουν παραδοθεί τις περασμένες ημέρες στις φλόγες, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των επεισοδίων και δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επιστρέφει εσπευσμένα στη Γαλλία από τις Βρυξέλλες όπου είχε βρεθεί για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νέες αναφλέξεις στη σκιά του συνταξιοδοτικού
Για τον Γάλλο πρόεδρο, το κόμμα του οποίου δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, αυτός ο νέος κύκλος βίας έρχεται σε μια μάλλον δύσκολη χρονική στιγμή, ενώ το τοπίο στη χώρα ήταν ήδη «ναρκοθετημένο» από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.ο στοίχημα πλέον για τον Μακρόν, την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα είναι να καταφέρουν να περιορίσουν την ένταση προτού εκείνη γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο, ενώ εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο (1η Ιουλίου) και η κηδεία του 17χρονου.
Σε συναγερμό η κυβέρνηση – νέα μέτρα – 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους
Προκειμένου να συγκρατήσει την ένταση προτού εκείνη επεκταθεί/κλιμακωθεί, η γαλλική κυβέρνηση ζητά: την ακινητοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών μετά τις 21:00 το βράδυ, την απαγόρευση πώλησης και μεταφοράς εύφλεκτων ουσιών και την αναβολή των μεγάλων εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες, ενώ έτοιμα να βγουν στους δρόμους, εάν προκύψει σχετική ανάγκη, είναι και τεθωρακισμένα οχήματα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/6 ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες πρόκειται να αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
Και δεύτερος νεκρός
Έπειτα από τις τρεις συναπτές νύχτες βίας πάντως, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή 30/6, υπάρχει και δεύτερος νεκρός στη Γαλλία.
Νεκρός είναι 19χρονος άνδρας που πήδηξε από ταράτσα κτιρίου, στο ισόγειου του οποίου -όπου βρίσκεται ένα σούπερ μάρκετ– μαίνονταν επεισόδια, κατά τη διάρκεια των ταραχών σε συνοικία της πόλης Ρουέν.
Όπως μετέδωσε το BFM TV, ο 19χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.
Ειδικότερα, λίγες ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί πως ο νεαρός ήταν εγκεφαλικά νεκρός, ο εισαγγελέας της Ρουέν επιβεβαίωσε τον θάνατό του.