Σε δύο γυναίκες για μέθοδο επεξεργασίας του γονιδιώματος το Νόμπελ Χημείας
Με την απονομή του Νόμπελ Χημείας ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ανακοινώσεων των αμιγώς επιστημονικών βραβεύσεων από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία για το 2020.
Η Ακαδημία αποφάσισε να τιμήσει δύο γυναίκες, την Γαλλίδα μικροβιολόγο Εμανουέλ Σαρπεντιέ και την Αμερικανίδα βιοχημικό Τζένιφερ Ντούντνα για την ανάπτυξη μίας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος. Οι Σαρπεντιέ και Ντούντνα «έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο κοφτερά εργαλεία της γενετικής τεχνολογίας: Το γενετικό ψαλίδι CRISPR/Cas9. Με αυτό οι ερευνητές μπορούν να αλλάζουν το DNA ζώων, φυτών και μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια» αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.
«Το CRISPR/Cas9 έχει φέρει επανάσταση στις μοριακές βιοεπιστήμες ενώ έχει ανοίξει «νέες ευκαιρίες» όσον αφορά στην τροποποίηση φυτών. Παράλληλα συμβάλλει σε καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και ίσως κάνει πραγματικότητα το όνειρο της θεραπείας κληρονομικών ασθενειών» προσθέτει.
Η Εμανουέλ Σαρπεντιέ γεννήθηκε το 1968 στη Γαλλία και είναι διευθύντρια της Μονάδας Max Planck για τις Επιστήμες Παθογόνων, στο Βερολίνο. Η Τζένιφερ Ντούντνα γεννήθηκε το 1964 στις ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ερευνήτρια στο Howard Hughes Medical Institute. Άρχισαν να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το γενετικό «ψαλίδι» το 2011.