Σε απομόνωση η Τουρκία, αδυνατεί να μπλοκάρει τις γεωτρήσεις και απειλεί
Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις γεωτρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν όσο και με τα αποτελέσματα των ερευνών κι αυτά θα επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει «χρυσός» στην θάλασσα της Κύπρου
Σε διεθνή απομόνωση, χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους και χωρίς πολλά περιθώρια να αντιδράσεις, βρίσκεται η Τουρκία, έπειτα από την έναρξη των εργασιών της Exxon Mobil. Παρά την προσπάθεια να δημιουργήσει «πολεμικό κλίμα» με απειλητικούς βρυχηθμούς τόσο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και κατά των ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα εξόρυξης που έχει δρομολογήσει η κυπριακή κυβέρνηση.
Με την Αγκυρα σε ρόλο «διεθνούς ταραξία» κι επιμένοντας να δυναμιτίζει το κλίμα, έμπειροι διπλωμάτες λένε ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Ωστόσο, τα περιθώρια είναι στενά για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει χάσει παντελώς το στήριγμά του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ρωσία δε δείχνει διατεθειμένη να εμπλακεί σοβαρά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκτιμάται ότι οι νέες τουρκικές απειλές τόσο προς τον αμερικανικό κολοσσό που διενεργεί από προχθές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 όσο και προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ότι θα ξεκινήσει η ίδια γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μείνει στα λόγια. Αν και πάντα υπάρχει συναγερμός για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου που θα λειτουργήσει περισσότερο ως «φόβητρο» και ως προσπάθειας αποσταθεροποίησης της περιοχής ώστε να φύγουν οι ξένες εταιρείες.
Αλλωστε, οι χάρτες που «εξαφανίζουν» τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι ενδεικτικά της προσπάθειας που κάνει η Τουρκία να δημιουργήσει νέες «γκρίζες» ζώνες και να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απαίτησή της για μοιρασιά των υδρογονανθράκων.
Οι επόμενες εξελίξεις
Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις γεωτρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν όσο και με τα αποτελέσματα των ερευνών κι αυτά θα επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει «χρυσός» στην θάλασσα της Κύπρου.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Λευκωσία έχει καλέσει ξένες εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Οικόπεδο 7 (μέρος του οποίου αμφισβητεί η ίδια η Τουρκία, όπως και το Οικόπεδο 6) και υπάρχουν πληροφορίες του Hellasjournal ότι προτίθεται να ανταποκριθούν και η Exxon και η Total. Ακόμη αναμένεται απόφαση για να συμπράξει και η Total με την ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3 (όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο), το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται νέα γεώτρηση της Total στο Οικόπεδο 6, ενώ φυσικά θα είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη γεώτρηση της Exxon Mobil μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει η ίδια έρευνες (με άδεια από την «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα) εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες γιατί δεν έχει την τεχνογνωσία που διαθέτουν μεγάλοι ξένοι κολοσσοί. Οι ξένες εταιρείες έχουν «προειδοποιηθεί» ότι αν συνδράμουν την Τουρκία θα βρεθούν αντιμέτωπες με κατηγορίες για καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών. Και γι’ αυτο δεν θέλουν να μπλέξουν με αποτέλεσμα να μην σπεύσουν να βοηθήσουν την Τουρκία.
Όπως αναφέρει το Hellasjournal, η Τουρκία εκτός του γεωτρύπανου Fatih που έχει σταθεροποιηθεί ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας έχει μισθώσει ένα ακόμη, το Rowan Norway και σύμφωνα με τα διεθνή εξειδικευμένα ΜΜΕ έχει ολοκληρώσει την αγορά ενός ακόμη πλωτού γεωτρύπανου. Όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την συνεργασία από τις εξειδικευμένες πολυεθνικές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία για να συνδράμουν στο γεωτρύπανο στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι το Fatih σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι μεν σταθεροποιημένο στο σημείο που έχει αναγγελθεί ότι θα γίνει γεώτρηση, αλλά δεν έχει δυνατότητα να πραγματοποιήσει άμεσα κανονική γεώτρηση…
Οι απειλητικές ανακοινώσεις
Με ανακοινώσεις τους το τουρκικό ΥΠΕΞ και το «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων χαρακτηρίζουν παράνομες τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αμφισβητούν επί της ουσίας τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της
«Η έναρξη εργασιών της Exxon Mobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει στην ανακοίνωσή του και επαναλαμβάνει ότι θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που η «τδβκ» «αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ). Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρείας Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η «ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος».
«Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές, έχουμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι: «Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από εδώ και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του Τ/κ «λαού» ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η ‘τδβκ’ αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας». Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραπτή δήλωση του λεγόμενου ΥΠΕΞ των κατεχομένων η οποία προηγήθηκε της τουρκικής ανακοίνωσης. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις «μονομερείς τις ενέργειες» στην Ανατολική Μεσόγειο «και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα.
Υποστηρίζει πως «αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή» και καλεί «όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».
Το «υπουργείο εξωτερικών» κάνει λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως έχουν γίνει «οι απαραίτητες ενέργειες κατά αυτής της κίνησης που επηρεάζει το μέλλον του λαού μας». Μάλιστα χαρακτηρίζει ως «άκυρη» τη Δήλωση Προθέσεων που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτή δεν δεσμεύει τους Τουρκοκύπριους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για υλοποίηση των δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει, υποστηρίζοντας πως οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν τη διακυβέρνηση και τον πλούτο της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους.Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» σημειώνει πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει τις «μονομερείς και παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο «παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών των κατεχομένων αναφέρει ακόμη πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία, «η οποία αναφέρει πως θέλει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν, έχει σοβαρή αδυναμία στο να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό».
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση σε όλες τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει για την από κοινού διαχείριση αυτών των πόρων και για συνεργασία μεταξύ μας θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να χαθεί», σημειώνει και προσθέτει πως ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεκινήσει γεωτρήσεις «στα σημεία που αδειοδοτήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ακόμη πως είναι ξεκάθαρο πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, προσπαθεί να περιλάβει στις συμμαχίες της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση απορρίπτει την προσφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο εδώ και χρόνια. Αντί τούτου συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει.
Πηγή: in.gr