Σε έξαρση οι γυναικοκτονίες στη Βρετανία
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάζει πρόσφατη βρετανική έρευνα για το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, το οποίο ενισχύεται εν μέρει εξαιτίας της υιοθέτησης μεθόδων «σκληρού σεξ» από μερίδα ανδρών.
Παρά τους αγώνες φεμινιστικών οργανώσεων τα τελευταία 50 χρόνια κατά της έμφυλης βίας, ο αριθμός γυναικών και κοριτσιών που πεθαίνουν στα χέρια των συντρόφων τους συνεχίζει να αυξάνεται. Η ετήσια έκθεση για τέτοιου τύπου εγκλήματα κατέδειξε ότι οι περισσότερες (91) από τις 149 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2018 στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των νυν ή των πρώην συντρόφων τους, 12 δολοφονήθηκαν από τους βιολογικούς ή θετούς γιους τους και πέντε από τον νυν ή τον πρώην γαμπρό τους. Μόλις εννέα υπήρξαν θύματα άγνωστου σε εκείνες άνδρα. Τρεις από τους δράστες είχαν σκοτώσει και άλλη γυναίκα προτού συλληφθούν.
Η Κάρεν Ινγκάλα Σμιθ, ιδρύτρια οργάνωσης κατά της έμφυλης βίας, ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Guardian. Το ενδιαφέρον τής είχε κεντρίσει η υπόθεση δολοφονίας της Κρίστι Τριλόρ από τον σύντροφό της. Το θύμα είχε έρθει σε επαφή με φεμινιστική οργάνωση αρωγής προς κακοποιημένες γυναίκες, αλλά δεν πρόλαβε να εξασφαλίσει βοήθεια. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον βρετανικό ποινικό κώδικα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναγνωρίζει πλέον ως αδίκημα τον βιασμό εντός γάμου, ο αριθμός των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας εξακολουθεί να αυξάνεται.
Τα τελευταία χρόνια, η λιτότητα οδήγησε στη διακοπή χρηματοδότησης και λειτουργίας υπηρεσιών συμβουλών και προστασίας κακοποιημένων γυναικών και καταφυγίων στη Βρετανία. Οι δομές αυτές αντικαταστάθηκαν από γραφεία παροχής συμβουλών προς τους πολίτες, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό ικανό να αναγνωρίζει κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Οι μεγάλες περικοπές στις υπηρεσίες νομικής προστασίας αποτελούν επίσης σημαντικό πρόσκομμα στην προσπάθεια πολλών γυναικών να εξασφαλίσουν την άσκηση διώξεων εναντίον βίαιων συντρόφων τους, πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι μετανάστριες ή πρόσφυγες. Μετά τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ, ολοένα και περισσότεροι άνδρες καταδικασμένοι για βία εναντίον γυναικών αποφυλακίζονται, αφού χαρακτηριστούν «ακίνδυνοι».
Η υπόθεση της Λίζα Σκίντμορ είναι ενδεικτική του φαινομένου. Το 2016 η Σκίντμορ έπεσε θύμα βιασμού και στη συνέχεια δολοφονήθηκε από τον Λιρόι Κάμπελ, ο οποίος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για βιασμό, προτού χαρακτηριστεί «κρατούμενος χαμηλού κινδύνου». Τη Σκίντμορ τη δολοφόνησε λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, είχε δηλώσει, μάλιστα, ευθαρσώς στον υπεύθυνο αναστολών ότι «θα ήθελε να ξαναβιάσει».
Ποσοστό 29% των γυναικοκτονιών στη Βρετανία προήλθε από στραγγαλισμό, ενώ ολοένα περισσότεροι κατηγορούμενοι αξιοποιούν την υπερασπιστική γραμμή του «σκληρού σεξ, που ξέφυγε από τον έλεγχο», υποστηρίζοντας ότι τα θύματα είχαν αποδεχθεί την άσκηση σωματικής βίας κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Σε οκτώ από τις δολοφονίες του 2018 οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτό το άλλοθι. Ακόμη, η έρευνα κατέδειξε ότι το 33% των γυναικών κάτω των 40 ετών έχει υποστεί χαστούκια, εικονικό στραγγαλισμό ή κάποια άλλη κακοποίηση κατά τη διάρκεια συναινετικού σεξ.