Σε έναν υπερυπολογιστή όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα
Στη δημιουργία ενός υπερυπολογιστικού κέντρου, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του δημόσιου τομέα, προτίθεται να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα (ΓΓΠΣΔΤ).
Ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες για ψηφιακό μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ηδη, αναμένεται άμεσα η ενοποίηση των υποδομών της ΓΓΠΣΔΤ με τις υποδομές της Κοινωνίας της Πληροφορίας (G-Cloud), που θα καταστήσει τη ΓΓΠΣΔΤ το πρώτο –και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο– υπολογιστικό κέντρο της χώρας.
Το κέντρο αυτό θα διαθέτει 3.620 επεξεργαστές (cores), 66,5 Τbyte RAM και 1.000 Τbyte δίσκους. Καθώς όμως θα έρχονται τα υπολογιστικά κέντρα του δημόσιου τομέα στη ΓΓΠΣΔΤ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, το κέντρο θα επεκτείνεται συνεχώς.
Συνολικά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο κέντρο αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν τα πληροφοριακά συστήματα περίπου 17 υπουργείων. Βάσει του νόμου 4623/2019, έως την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει όλα τα μηχανογραφικά κέντρα των υπουργείων, πλην εκείνων που είναι διαβαθμισμένα και αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, να μετεγκατασταθούν στη ΓΓΠΣΔΤ.
Επίσης, βάσει του ίδιου νόμου, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης καθίσταται ο «τσάρος» της πληροφορικής, αφού κάθε προμήθεια συστήματος θα περνά από τον ίδιο και τη ΓΓΠΣΔΤ. Μόνον κατ’ εξαίρεση και έπειτα από άδεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορούν οι ίδιοι οι δημόσιοι φορείς να υλοποιούν πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές. Το ίδιο θα συμβεί και στις προμήθειες λογισμικού. Ενα ακόμα βήμα για την ψηφιακή καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι η επανασύνδεση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την επιβεβαίωση των στοιχείων των πολιτών, που διακόπηκε πριν από περίπου ένα έτος.
«Υπάρχει μια πλειάδα εφαρμογών που θα μπορούν να απλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών και ταυτόχρονα να αυξήσουν την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα», λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας ότι σταδιακά θα αυξάνεται ο όγκος στην ανταλλαγή δεδομένων.
Τα προσωπικά δεδομένα
Ο γενικός γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος υπογραμμίζει ακόμη ότι η ανταλλαγή δεδομένων δεν σημαίνει μείωση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, αφού η ΓΓΠΣΔΤ θα είναι ο «τροχονόμος» τους και όχι «καταχωριστής».
Για παράδειγμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να πιστοποιεί σε έναν άλλο δημόσιο φορέα ότι για μια θέση εργασίας ο υποψήφιος μπορεί να προσληφθεί βάσει νόμου (π.χ. δεν έχει ποινικό μητρώο), αλλά αυτό δεν θα κοινοποιείται ούτε στη ΓΓΠΣΔΤ αλλά ούτε και στον φορέα που επιδιώκει να προσλάβει τον υποψήφιο. Απλά θα μεταδίδει την πληροφορία ότι μπορεί να προσληφθεί ή όχι. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, μετριάζονται και οι ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικούς χώρους.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει με το κοινωνικό μέρισμα. Το υπουργείο Εργασίας δεν το ενδιαφέρει το ακριβές ύψος του εισοδήματος ενός ενδιαφερομένου, αλλά αν αυτό είναι κάτω από το όριο που θέτει ο νομοθέτης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ