ΖΩΗ

Σεξουαλικά ενεργός από την ηλικία των 15 δηλώνει ένας στους τέσσερις νέους

Ένα στα 5 κορίτσια (20,5%) και το 7,9% των αγοριών όταν ρωτήθηκαν για την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή που είχαν, απάντησαν είτε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να συμβεί, είτε ότι θα προτιμούσαν να έχει συμβεί αργότερα.

Εμπειρία ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής από την ηλικία των 15 ετών έχει ένας τους τέσσερις εφήβους στην Ελλάδα.

Σε υψηλό ποσοστό που ανέρχεται στο 24,4%, οι 15χρονοι δεν έκαναν χρήση προφυλακτικού, ενώ σχεδόν ένας στους επτά εφήβους αναφέρει ότι πριν από την πρώτη του επαφή είχε καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία.

Τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα σκιαγραφούν τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών, που δημοσιοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ. Σύμφωνα με αυτά, το 2018, το 26,4% των 15χρονων αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, με το σχετικό ποσοστό στα αγόρια να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα κορίτσια (34,3% έναντι 18,6%). Συγκρίνοντας την αντίστοιχη έρευνα του 2002, προκύπτει ότι μέσα σε μία δεκαπενταετία, το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών 15χρονων κοριτσιών διπλασιάστηκε από 9,6% που ήταν το 2002 σε 18,6% το 2018, ενώ το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών 15χρονων αγοριών δεν μεταβλήθηκε.

Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, ένας στους δέκα είχε αυτή την εμπειρία στην ηλικία των 13 ετών ή και νωρίτερα. Από το σύνολο των εφήβων που είχαν εμπειρία σεξουαλικής επαφής, το 75,6% απάντησε ότι κατά τη διάρκεια αυτής είχε γίνει χρήση προφυλακτικού, ποσοστό που είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της έρευνας του 2002 (86,9%).

Ενα στα 5 κορίτσια (20,5%) και το 7,9% των αγοριών όταν ρωτήθηκαν για την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή που είχαν, απάντησαν είτε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να συμβεί, είτε ότι θα προτιμούσαν να έχει συμβεί αργότερα. Επιπλέον, ένας στους 7 εφήβους (14,1%) απάντησε ότι πριν από την πρώτη επαφή είχε καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ κ. Αννα Κοκκέβη δήλωσε, «βλέποντας ότι μια σημαντική μερίδα εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργοί στην ηλικία των 15 ετών, τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση, ήδη από το Δημοτικό, των προγραμμάτων και παρεμβάσεων αγωγής υγείας που αφορούν συγκεκριμένα στη σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία. Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές που σχετίζονται όχι αποκλειστικά και μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αυτή καθαυτή, αλλά με το σύνολο των παραμέτρων που την επηρεάζουν όπως, για παράδειγμα, το φύλο, οι αλλαγές στο σώμα του εφήβου, η ποιότητα της επικοινωνίας με τους γονείς, το σχολικό περιβάλλον και η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ-kathimerini.gr