ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Αλβανία: Ανασύρθηκαν τη νύχτα νεκροί ζευγάρι και το κοριτσάκι τους – Στους 35 η λίστα θανάτου

Οι συγγενείς των περίπου 20 αγνοουμένων ελπίζουν σε ένα θαύμα – Διπλός σεισμός μέσα σε ένα λεπτό 4,4 και 4,5 Ρίχτερ στη διάρκεια της νύχτας – Πάνω από 8 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος

Μειώνονται στο ελάχιστο οι ελπίδες να βρεθεί έστω και ένας άνθρωπος ζωντανός στα ερείπια που άφησε πίσω του το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Αλβανία. Δύο 24ωρα μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στις ακτές της Αδριατικής, δίπλα στο Δυρράχιο και μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τα Τίρανα, οι συγγενείς και οι αγαπημένοι των περίπου 20 αγνοουμένων ελπίζουν σε ένα θαύμα. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν εδώ και δύο ημέρες, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, λόγω των μετασεισμών που καταγράφονται συνεχώς, τιτάνια προσπάθεια να εντοπίσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα χαλάσματα. Η είδηση της νύχτας, ωστόσο, δεν ήταν καλή, ενισχύοντας το αίσθημα της απελπισίας και της απογοήτευσης. Τις τελευταίες ώρες ανασύρθηκαν από τα ερείπια ενός κτηρίου ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους. Ήταν και οι τρεις νεκροί, ανεβάζοντας τον αριθμό στη λίστα θανάτου, όπως αποκαλύπτουν μέλη οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Αλβανίας για να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους, στους 35!

Στο άκουσμα της είδησης ακολούθησε ένας βουβός θρήνος. Όχι μόνο για τις 35 ψυχές που χάθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και για εκείνους που αγνοούνται, τουλάχιστον 20 άνθρωποι ακόμα, ανάμεσά τους και παιδιά, οι οποίοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να έχουν επιβιώσει ανάμεσα στα χαλάσματα μετά από δύο ημέρες, ακόμη και αν είχαν μείνει ζωντανοί όταν καταπλακώθηκαν από τις τσιμεντένιες πλάκες των σπιτιών τους.

Εκτός από τους 35 νεκρούς και τους τουλάχιστον 20 αγνοούμενους, άλλοι 700 και πλέον άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων. Ορισμένοι εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι γιατροί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα επιβιώσουν. Δύο ημέρες μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής, η γειτονική χώρα δεν είναι ίδια. Άνθρωποι διαλυμένοι ψυχολογικά, θρηνούν τους δικούς τους που έχασαν, αγωνιούν για εκείνους που έχουν τραυματιστεί ή αναζητούνται και μαζί με όλα τα προηγούμενα, βλέπουν ένα μέλλον ζοφερό. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όταν περάσει το πένθος, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία εξίσου δύσκολη πραγματικότητα. Χιλιάδες άνθρωποι στο Δυρράχιο και σε άλλες πόλεις έχουν μείνει άστεγοι, είτε γιατί τα σπίτια τους κατέρρευσαν, είτε γιατί είναι ακατάλληλα να στεγάσουν κόσμο. Το απόλυτο δράμα, για μία χώρα που τώρα θρηνεί και δίνει μάχη να σώσει έστω και μία ψυχή από τα χαλάσματα, αλλά που αύριο θα κληθεί να βρει λύσεις για τους χιλιάδες εκείνους που κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά που πρέπει να στεγαστούν, να τραφούν, να προχωρήσουν μπροστά.

21950192

Διπλός σεισμός 4,4 και 4,5 Ρίχτερ τη νύχτα

Διπλός δυνατός μετασεισμός μεγέθους 4,5 και 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε  διάστημα ενός λεπτόύ σημειώθηκε 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Δυρράχιο της γειτονικής Αλβανίας, η οποία δοκιμάζεται μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, μετά το κυρίως φαινόμενο των 6,4 Ρίχτερ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ερείπια, με την ελπίδα να είναι ακόμα ζωντανοί.

adria_in

Πάνω από 8 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος

Τουλάχιστον 8,4 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το παραπάνω είναι συμπέρασμα βγαίνει από μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε και το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του φονικού σεισμού στο Δυρράχιο. Οι ερευνητές Βαρβάρα Τσιρώνη και Αθανάσιος Γκανάς χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

76756845_259

Την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, τη στιγμή μάλιστα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την ανεύρεση επιζόντων.

Τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες σεισμολόγοι εξετάζουν την όποια σύνδεση υπάρχει του τωρινού σεισμού με τον σεισμό που είχε γίνει στις 15 Απριλίου του 1979 βόρεια των Τιράνων και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, αλλά και άλλων 9 σεισμικών δονήσεων με μεγέθη τουλάχιστον 6 Ρίχτερ που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ο Δρ. Γιώργος Παραράς-Καραγιάννης πρώην επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου στη Χαβάη ανήρτησε στο λογαριασμό του στο facebook ότι για τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί στην Αλβανία, ενώ μονάχα σήμερα είχαμε 4 μετασεισμούς ισχυρούς με τον τελευταίο να είναι μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

068_AA_27112019_1063034
000_1ML71X

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δυρράχιο και Τίρανα

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα. Αν και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών, δεν ανέφερε αριθμούς για τις υλικές ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Λέκκας: Δεν υπάρχει εικόνα για την έκταση της καταστροφής

Εικόνες χάους καταγράφονται την επόμενη μέρα του φονικού σεισμού των 6,4 ρίχτερ στην Αλβανία. Κανένας δεν έχει εικόνα ούτε για το εύρος των καταστροφών, ούτε καν για τον αριθμό των αγνοουμένων -πιθανότατα εγκλωβισμένων στα ερείπια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

«Δεν υπάρχει μηχανισμός για την καταγραφή, δεν έχουμε ακόμη εικόνα για την έκταση της καταστροφής», λέει στο protothema.gr ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και προσθέτει: «Στην Αθήνα βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανικοί του ΟΑΣΠ προκειμένου να έρθουν και να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στην κατάσταση. Βοηθά βεβαίως και το γεγονός ότι επιχειρούν σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες». Ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια, με το χρόνο να κυλά σε βάρος τους, αφού πλέον οι επιχειρήσεις θα είναι με μηδαμινές ελπίδες για διάσωση, αλλά θα είναι για ανάσυρση.

Ο κ. Λέκκας βρίσκεται στην περιοχή του Δυρραχίου, όπου υπάρχουν μεγάλες καταρρεύσεις, ιδιαίτερα δε, στο παραλιακό μέτωπο. Εκεί δεν έχουν γκρεμιστεί μόνο παλιές κατασκευές που είχαν και κακοτεχνίες, αλλά και νεόδμητα κτίρια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρξε συμβολή των σεισμικών κυμάτων, γεγονός που μεγιστοποίησε την ένταση του σεισμού, ενώ παρατηρείται και «ρευστοποίηση» των εδαφών, λόγω της σύστασής τους.

Ωστόσο, η σεισμική συμπεριφορά της περιοχής προξενεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, αφού ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ εκδηλώθηκε από την ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στις 21 Σεπτεμβρίου. «Είχα έρθει και τότε εδώ», λέει ο κ. Λέκκας, «ακολούθησε μετασεισμική δραστηριότητα που έδειχνε ότι η ενέργεια είχε αποσβεστεί. Η Αλβανία έχει σεισμικότητα, αλλά όχι σαν την Ελλάδα. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται τα ρήγματα στην περιοχή που επλήγη με το τόξο του Ιονίου: Υπάρχει ένα συνονθύλευμα ρηγμάτων, που διακόπτονται όμως, με εγκάρσιες τομές στο ύψος, περίπου της Κόνιτσας. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση».

000_1ML6WT

Σεισμοπαθείς καταγγέλλουν ότι κλέβουν τη βοήθεια

Το κλίμα αλληλεγγύης είναι τεράστιο. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός της πόλης.

Όμως η αλληλεγγύη δεν αρκεί για να καλύψει τα προβλήματα. Οι υπηρεσίες αρωγής είναι υποστελεχωμένες, την ώρα που κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ δεν υπάρχει ικανός αριθμός μηχανικών που θα βεβαιώσει για τα κατοικήσιμα σπίτια.

Στο Στάδιο Niko Dovana, πολλοί καταγγέλλουν ότι γίνεται κατάχρηση στον τρόπο διανομής των τροφίμων στους 3.000 διαμένοντες.

Σε ρεπορτάζ που έπαιξε στο Ora News, ο Leonidha Musaj ζήτησε να γίνει επαλήθευση για το ποιοι πράγματι διαμένουν εκεί, ενώ κατήγγειλε ανθρώπους που πήγαν, πήραν βοήθεια και έφυγαν για τα σπίτια τους.

«Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφίεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση», ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις που δείχνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Ο δήμαρχος Δυρραχίου παραδέχθηκε ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις». «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό

000_1MM2ZW

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους

Η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει ζητήσει επείγουσα βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν έξω από τις εστίες τους, και μάλιστα σε χειμερινή περίοδο.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, όταν η κακοκαιρία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, με δεδομένες και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.

Παράλληλα, τα προβλήματα της οικονομίας αναμένεται να οξυνθούν, καθώς η περιοχή που επλήγη συγκέντρωνε τόσο τον κύριο όγκο του πληθυσμού, όσο και της οικονομικής δραστηριότητας.

068_AA_27112019_1063308