Πώς ξέφυγε ο κοροναϊός στο Άγιο Όρος – Εχασε τη μάχη 76χρονος μοναχός
Έντονη είναι η ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού στο Άγιον Όρος ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι ένας μοναχός 76 ετών πέθανε από επιπλοκές του κορωνοιού ενώ υπάρχουν αρκετά κρούσματα μεταξύ των μοναχών.
Αν και οι μονές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και δεν θα έπρεπε να καταγράφονται τόσα κρούσματα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το πρόβλημα έγκειται στη μη τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας με τη χρήση μάσκας ή με την τήρηση αποστάσεων, εντός της ίδιας μονής. Παρά το γεγονός ότι το Άγιον Όρος έκλεισε τις πύλες του από τις 7 Δεκεμβρίου και πάλι για τους προσκυνητές, φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν δεν ήταν επαρκή ή δεν τηρούνταν ευλαβικά.
Ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος δήλωσε: «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Συνολικά έξι Μοναστήρια βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε καραντίνα, η οποία μάλιστα οδεύει προς το τέλος της. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε μοναχούς. Από επιπλοκές κατέληξε το περασμένο Σάββατο ένας μοναχός 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα».
Όπως είπε ο κ. Μαρτίνος αυτήν την στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου συνολικά επτά μοναχοί (τέσσερις στη Θεσσαλονίκη, τρεις στον Πολύγυρο), από τους οποίους ένας αντιμετωπίζει και υποκείμενα νοσήματα. Ερωτηθείς σχετικά με το αν εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα στις Μονές και τα κελιά του Αγίου Όρους, όπου διαμένουν συνολικά 1.200-1.300 μοναχοί και 400-500 μοναχοί αντίστοιχα, είπε ότι αυτό δεν συνέβαινε σε όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα σε κάποια μοναστήρια να κολλήσουν σχεδόν όλοι.
«Τελευταία εμφανίστηκαν αρκετά κρούσματα και έτσι ξεκίνησαν έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Μέχρι στιγμής, εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα, ένας ναυτικός και δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν τους επετράπη η είσοδος» σημειώνει ο κ. Μαρτίνος, συμπληρώνοντας ότι το Κέντρο Υγείας αλλά και τα Μοναστήρια είχαν προμηθευτεί rapid test, στα οποία υποβάλλονταν όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα ή κρίνονται ως πιθανά κρούσματα.
Πως ξεκίνησε η ιστορία
Πριν την επιβολή του lock down υπήρχαν τουλάχιστον δέκα κρούσματα σε μονές και σκήτες. Για το λόγο αυτό, τον Σεπτέμβριο, είχε μεταβεί επί τόπου και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την διενέργεια ελέγχων καθώς εκφράστηκαν φόβοι διασποράς του ιού.
Η ιερά κοινότητα είχε περιορίσει τον αριθμό προσκυνητών στον Άθω, και κατά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού γινόταν θερμομέτρηση. Είχαν εντοπισθεί 8 επιβεβαιώμενα κρούσματα στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, η οποία τέθηκε σε καραντίνα, ενώ τουλάχιστον ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην μονή Χελανδαρίου και ένα άλλο στη Λακοσκήτη. Ενας μοναχός μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι ήταν πιο ήπια.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, και στάλθηκε σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους, επιτρεπόταν η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή ενώ απαγορευόταν η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή.
Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου δεν επιτρέπονται επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον Όρος. Ωστόσο, η είσοδος επιτρέπεται σε όσους απασχολούνται σε έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους, που εργάζονται εκεί.