Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής
Την αναμόρφωση των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ για πιο υγιεινά τρόφιμα, επισιτιστική ασφάλεια, δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).
Παράλληλα, διατυπώνει την ανάγκη για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, ενώ ζητά την επανεξέταση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων, περισσότερες εκτάσεις για βιολογική γεωργία, καθώς και μια δικαιότερη κατανομή υπέρ των αγροτών του κέρδους που αποδίδει η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.
Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει η διατροφή μας πιο βιώσιμη και υγιεινή. Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας —μεταξύ άλλων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης, την ανάγκη να ενισχυθεί η βιωσιμότητα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και υπενθυμίζουν ότι όλοι μας, από τους αγρότες μέχρι τους καταναλωτές, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ζητούν μάλιστα να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη από την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων θα κατανέμεται δικαιότερα υπέρ των αγροτών.
Για το λόγο αυτό, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες, μεταξύ άλλων και μέσω της προσαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστήνει:
Πιο υγιεινά τρόφιμα
Να εκδοθούν συστάσεις της ΕΕ για υγιεινή διατροφή, οι οποίες θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών.
Να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση κρέατος και τροφίμων υψηλής επεξεργασίας που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων πρόσληψης.
Φυτοφάρμακα και προστασία των επικονιαστών
Να βελτιωθεί η διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων και να ελέγχεται καλύτερα η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, για να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά οι επικονιαστές και η βιοποικιλότητα.
Να εγκριθούν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υλοποιούν τους στόχους μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ.
Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Η «FIt for 55» (δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55%) να θέσει φιλόδοξους στόχους και να ρυθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στη γεωργία και τις σχετικές χρήσεις γης, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν οι φυσικές καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα.
Καλή μεταχείριση των ζώων
Να θεσπιστούν κοινοί δείκτες για τη μεταχείριση των ζώων, οι οποίοι θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και θα στοχεύουν σε υψηλότερο επίπεδο εναρμόνισης στην ΕΕ.
Να αξιολογηθεί η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και να διερευνηθεί εάν απαιτείται τροποποίησή της.
Να καταργηθεί σταδιακά η χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία στην ΕΕ.
Να επιτρέπεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων από τρίτες χώρες μόνον εάν τα πρότυπά τους είναι εναρμονισμένα με αυτά της ΕΕ.
Βιολογική γεωργία
Να αυξηθούν οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ μέχρι το 2030
Να παρθούν πρωτοβουλίες για να τονωθεί η ζήτηση, όπως ενέργειες αγοραστικής προώθησης, δημόσιες προμήθειες και φορολογικά μέτρα.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 76 αποχές.