ΖΩΗ

Πώς δεν θα κακομάθω το παιδί;

Πώς μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι δεν κακομαθαίνουμε το παιδί;

Παρόλο που δεν μπορείτε να κακομάθετε το νεογέννητο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί άθελά μας να κάνουμε τα παιδιά μας κακομαθημένα ήδη από την ηλικία του πρώτου έτους. Τα υπερβολικά πολλά δώρα ή ακόμα και το γεγονός ότι περνά σχεδόν πάντα το «δικό» τους μπορεί να σας γλυτώσουν από μερικά δάκρυα ή την ένταση της στιγμής, ωστόσο δεν βοηθάτε το μικρό σας μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου θα είναι δυσκολότερο να συνετίσετε το παιδί. Μπορείτε, ωστόσο, να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές, ώστε να μην είστε ούτε πολύ αυστηροί αλλά ούτε και πολύ χαλαροί όταν πρόκειται για την επιβράβευση του παιδιού:

Μείνετε συνεπείς στους κανόνες

Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να σας αλλάξουν την γνώμη ή ακόμα και να κάνουν πράγματα που τους έχετε απαγορεύσει ρητά, δοκιμάζοντας τα όριά σας. Ακόμα και αν είναι δύσκολο, αποφύγετε να ενδώσετε στις παρακλήσεις ή την γκρίνια και μείνετε συνεπείς στους κανόνες που έχετε ορίσει, προκειμένου να τους δείξετε ότι εννοείτε αυτά που λέτε και ότι δεν μπορούν να σπάσουν τους κανόνες.

Κάντε το βοηθό σας

Δώστε στο παιδί μερικές κατάλληλες για την ηλικία του δουλειές, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει μια αίσθηση ευθύνης, που θα το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνεται να περιμένει τα πάντα από τους άλλους. Αναθέστε του τακτικά μία δουλειά από την οποία θα επωφεληθεί ολόκληρη η οικογένεια, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, καθώς έτσι θα σταματήσει να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και θα μάθει να νοιάζεται και για τις ανάγκες των άλλων.

Αφήστε το να απογοητευτεί

Όσο σκληρό ή δύσκολο και αν είναι, θα πρέπει να αφήσετε το μικρό σας να νιώσει απογοήτευση, καθώς δεν θα μπορείτε να το προστατεύετε για πάντα από τις δυσκολίες ή τις ατυχίες της ζωής. Μπορεί να είναι δυσάρεστο αλλά αποτελεί απαραίτητο βήμα για εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο και ισορροπημένο ενήλικα, αφού με κάθε απογοήτευση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή, θα μάθει να τις διαχειρίζεται καλύτερα, βλέποντας τα θετικά ακόμα και στην πιο δύσκολη κατάσταση.

Μην λέτε όχι σε όλα

Θα ήταν καλό να μην του αρνείστε συνέχεια, μιας και αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα, κάνοντάς το να σκεφθεί ότι αφού ούτως ή άλλως του λέτε όχι σε όλα, γιατί να μην δοκιμάσει αυτόνομα. Παράλληλα μπορεί να θεωρήσει ότι του λέτε όχι επειδή είναι κακό παιδί, κάτι που θα το ταράξει και θα το συγχύσει. Οπότε όταν ένα αίτημα του είναι λογικό και δεν αποδιοργανώνει το πρόγραμμά του ή τους καλούς τρόπους του, πείτε ναι και ανταμείψτε το.