Πώς ένα 12χρονο αγόρι έβγαλε 340.000 ευρώ!
Ένα 12χρονο αγόρι έβγαλε σχεδόν 340.000 ευρώ, όταν δημιούργησε ψηφιακές εικόνες με φάλαινες και στη συνέχεια τις πούλησε ως NFTs, έδωσε δηλαδή ψηφιακά αποδεικτικά της ιδιοκτησίας τους, τα οποία αποθηκεύονται στο blockchain.
Η συλλογή των «έργων τέχνης» του Benyamin Ahmed ονομάζεται Weird Whales και έγινε viral κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο πατέρας του, Imran Ahmed, που είναι προγραμματιστής και δουλεύει στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κλάδο, περιέγραψε το έργο τέχνης σαν «ψηφιακές κάρτες Pokémon» και εξήγησε ότι η μεγάλη του επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι συλλέκτες συνειδητοποίησαν την ιστορική του σημασία.
«Για τον κόσμο, η τέχνη είναι δευτερεύουσας σημασίας. Φανταστείτε όταν δημιουργήθηκε το τυπογραφείο. Εάν καταφέρνατε να πάρετε στα χέρια σας ένα από τα πρώτα βιβλία, γραμμένο από έναν 12χρονο ο οποίος έγινε viral, θα περιμένατε ότι θα αποκτήσει αξία με τον καιρό, λόγω της ιστορικής σημασίας του», εξηγεί στον Guardian.
Ο Ben δημιούργησε τις 3.350 ψηφιακές εικόνες με τις φάλαινες στο στυλ ενός meme που παρουσιάζεται στο video game Minecraft.
«Διάλεξα τις φάλαινες, γιατί στα κρυπτονομίσματα, φάλαινα είναι κάποιος που έχει 1.000 bitcoin», εξηγεί ο Ben. «Μπορούσα τότε να πω ότι όποιος έχει στην κατοχή του μία φάλαινα, είναι φάλαινα. Μπορούσα να φτιάξω ένα καλό σλόγκαν».
Πώς, όμως, έγινε viral; «Ο κόσμος συνδέθηκε με την ιστορία μου γιατί ήμουν τόσο μικρός», λέει.
Το αγόρι προώθησε τον εαυτό του μέσω του Twitter, του LinkedIn και του YouTube.
Ο ίδιος και ο αδερφός του, Yousef, γράφουν κώδικα από όταν ήταν πέντε και έξι ετών αντίστοιχα, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους, ο οποίος δουλεύει στο finance.
Ο πατέρας του λέει πως συνειδητοποίησε το ταλέντο των αγοριών στον προγραμματισμό από νωρίς.
Ο Benyamin κρατά τα κέρδη του σε Ethereum, στο ίδιο κρυπτονόμισμα που χρησιμοποίησε για να πουλήσει το έργο τέχνης του. Άλλωστε, παρά τα «πλούτη» του, δεν είχε ποτέ έως τώρα τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του.
«Η συμβουλή μου στα άλλα παιδιά που ίσως να θέλουν να μπουν σε αυτό τον χώρο είναι να μην πιέσουν τον εαυτό του να ασχοληθούν με το coding απλά γιατί νιώθουν ότι όλοι το κάνουν. Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις, μαγείρεψε. Αν σου αρέσει να χορεύεις, χόρεψε. Απλά κάντο όσο καλύτερα μπορείς», λέει ο 12χρονος στο BBC.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian