ΖΩΗ

Πότε πρέπει να σταματήσουμε να… γκρινιάζουμε;

Ποια ανάγκη καλύπτουμε όταν γκρινιάζουμε και πότε θα ήταν καλό να σταματήσουμε;

Πολλές αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης άγχους επικεντρώνονται στα οφέλη της αισιόδοξης στάσης ζωής. Η θετική σκέψη έχει πολλαπλά οφέλη και μια θετική στάση μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και γρήγορα με τα πιο διασκεδαστικό τρόπο είτε μέσω του χιούμορ είτε μέσα από το ζεστό και ειλικρινές χαμόγελο. Από την άλλη όταν εστιάζουμε περισσότερο στα αρνητικά μπορεί να χάσουμε πολλές από τις απλές αλλά όμορφες στιγμές της καθημερινότητας, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου θα μειώσει αισθητά την ενέργειά μας. Στο μεταξύ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να γκρινιάξουν ή να παραπονεθούν ενώ συνήθως τείνουμε να γκρινιάζουμε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Τα πιθανά οφέλη…

Όταν γκρινιάζουμε εκτονώνουμε την πίεση ή την ένταση που μπορεί να έχει συσσωρευτεί και για αυτό όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με την μορφή παραπόνων. Όταν γκρινιάζουμε ανακουφιζόμαστε από την εσωτερική ένταση ή τα αρνητικά συναισθήματα και προετοιμαζόμαστε καλύτερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια κατάσταση ή ένα ζήτημα.

Επιβεβαίωση

Συχνά όταν είστε απογοητευμένοι ή αισθάνεστε αδικημένοι για οποιοδήποτε λόγο, η αίσθηση της συναισθηματικής επιβεβαίωσης μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα τα αρνητικά συναισθήματα. Σκεφτείτε τις φορές που έχετε γκρινιάξει σε κάποιο φίλο ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο και τον τρόπο που αισθανθήκατε όταν επικύρωσαν τα συναισθήματά σας. Είναι πολύ πιθανό να αισθανθήκατε μεγαλύτερη σιγουριά και αποφασιστικότητα για όλα όσα πρέπει να κάνετε για να επιλύσετε ένα πρόβλημα. 

Μεγαλύτερη ικανοποίηση από την λύση

Όταν συζητάτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για ένα πρόβλημα, το προσεγγίζετε ως ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι συγκεντρώνονται τα δυνατά σημεία πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα προκειμένου να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση. Όταν γκρινιάζουμε για κάτι που μας ενοχλεί, αφήνουμε τα άτομα γύρω μας να συμβάλλουν στην λύση του ζητήματος με τις συμβουλές ή τις ιδέες τους. Πολλοί μάλιστα είναι οι άνθρωποι που παραπονιούνται, καθώς ασυναίσθητα θέλουν να ζητήσουν βοήθεια αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο.

Πότε πρέπει να σταματήσουμε;

Ενώ μπορεί να απολαμβάνουμε ορισμένα οφέλη όταν εκφράζουμε τα παράπονά μας, θα ήταν καλό μετά από λίγο να σταματήσουμε, καθώς αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουμε, δίχως να το συνειδητοποιήσουμε, μια αρνητική στάση για την καθημερινότητα. Όταν εστιάζετε σε πράγματα τα οποία αφενός δεν είναι όπως θα τα θέλατε αλλά αφετέρου δεν μπορείτε να ελέγξετε, τότε είναι πολύ πιθανό να συσσωρεύσετε οργή και θυμό. Ο θυμός με την σειρά του μπορεί να ενταθεί και να βλέπετε τον εαυτό σας να θυμώνει όλο και περισσότερα με ποικίλα ζητήματα καθημερινά.

Πηγή: vita.gr