Πότε και πού θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία
Καθοριστική η επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το πλαίσιο λειτουργίας των καταλυμάτων και του τουριστικού κλάδου. Μεγάλες απώλειες για την κρουαζιέρα. Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα. Η αγορά προετοιμάζεται για την προσπάθεια ανάνηψης της τουριστικής ζήτησης και των κρατήσεων, ευελπιστώντας πως ο κρισιμότερος μήνας της περιόδου, ο Αύγουστος, θα έχει κάποιες ικανοποιητικές πληρότητες για τις μονάδες που θα ανοίξουν τελικά.
Για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς, η σεζόν στο μεγαλύτερο της τμήμα έχει ήδη χαθεί, όπως εκτιμούν. Για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον Ιούνιο, η εικόνα είναι επίσης ρευστή.
Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα. Η αγορά προετοιμάζεται για την προσπάθεια ανάνηψης της τουριστικής ζήτησης και των κρατήσεων, ευελπιστώντας πως ο κρισιμότερος μήνας της περιόδου, ο Αύγουστος, θα έχει κάποιες ικανοποιητικές πληρότητες για τις μονάδες που θα ανοίξουν τελικά. Κομβικής σημασίας όμως για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι τόσο η επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, όσο και νέο το πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στα καταλύματα εποχιακής λειτουργίας θα δοθεί το πράσινο φως να ανοίξουν από τον Ιούλιο. Η κίνηση, όπως σημειώνουν στο Capital.gr φορείς από τον ξενοδοχειακό χώρο, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: προορισμοί με σημαντικό μερίδιο οδικού τουρισμού, κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική, θα έχουν σχετικό προβάδισμα. Στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κως, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, πολλά θα κριθούν από τις αερομεταφορές και τις συμφωνίες με τους tour operators. Μικρότεροι προορισμοί αναμένεται να στηριχθούν στην εσωτερική κίνηση.
Την ίδια ώρα, μικρά αυτόνομα καταλύματα και βίλες εκτιμάται πως θα προτιμηθούν στις κρατήσεις. Ξενοδοχειακές μονάδες μεγάλης κλίμακας θεωρείται πως θα ανοίξουν αργότερα. Επίσης μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με έντονη και διάσπαρτη παρουσία εκτιμάται πως θα επιλέξουν ποιες από τις μονάδες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θα ανοίξουν τελικά. Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο χώρο Τουρισμού θα “κλειδώνουν” μέσα στην εβδομάδα, από πόσες επιχειρήσεις θα τα εφαρμόσουν, και ποιο θα είναι το κόστος της συμμόρφωσης.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Το πλαίσιο έδωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης την Παρασκευή μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. Το προσχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια των εκπροσώπων των τουριστικών επιχειρήσεων για να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. Μεταξύ άλλων προβλέπονται: Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση. Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού. Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων. Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.
Το βλέμμα των επιχειρηματιών της τουριστικής αγοράς στρέφεται και στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί το 2021, τόσο σε επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης, όσο και στοχευμένης προβολής για την επαναφορά της ζήτησης. Αλλά ακόμη κι αν, όπως εξηγούν φορείς του τουριστικού κλάδου, οι προσπάθειες για επανεκκίνηση αποδώσουν, ο Τουρισμός δεν αναμένεται να επανακτήσει τη δυναμική του πριν το 2023.
Χτύπημα για την κρουαζιέρα
Ο δρόμος εντούτοις μέχρι την κανονικότητα και της οικονομίας και της τουριστικής δραστηριότητας δείχνει μακρύς και ανηφορικός, τη στιγμή μάλιστα που βασικοί “πυλώνες” του Τουρισμού, όπως η κρουαζιέρα και τα συνέδρια δεν είναι γνωστό πότε θα ανακάμψουν.
Ο κλάδος της κρουαζιέρας ξεκίνησε και αυτός με θετικές προοπτικές τη νέα χρονιά. Σήμερα οι απώλειες είναι μεγάλες και μεγάλοι όμιλοι αναπροσαρμόζουν τον προγραμματισμό τους.
Ενδεικτικά, η εταιρία κρουαζιέρας Princess Cruises ακύρωσε προγράμματα ταξιδιών μέχρι και τα τέλη της καλοκαιρινής σεζόν του 2020. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η μειωμένη διαθεσιμότητα πτήσεων, το κλείσιμο των λιμανιών και άλλοι παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στα διεθνή ταξίδια, κάνουν την απόφασή της αναπόφευκτη.
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη-capital.gr