ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά της Κίνας τις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού;

Αμφιβολίες κυρίως όσον αφορά τα γρήγορα αντανακλαστικά των κινεζικών αρχών τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η επιδημία του νέου κοροναϊού και την έγκαιρη ενημέρωση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, εκφράζονται καθώς τα κρούσματα αυξάνονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα και οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 100.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες με Κινέζους αξιωματούχους, ο  γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς δήλωσε ότι εγκρίνει τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κινεζική κυβέρνηση, ενώ δεν συμφωνεί με την  απομάκρυνση των ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Κίνα.

Η σύγχυση και ο χαμένος χρόνος ωστόσο φαίνεται πως έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, τουλάχιστον στην αρχή της κρίσης, σημειώνει το Reuters.

Επισήμως γνωστός ως 2019-nCoV, ο νέος κοροναϊός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως η αιτία θανάτου ενός 61χρονου άνδρα στη Βουχάν, στις 10 Ιανουαρίου, οπότε η Κίναμοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τον ιό με άλλες χώρες. Ορισμένες, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, άρχισαν να διενεργούν ελέγχους και να εξετάζουν τους ταξιδιώτες από την Κίνα εντός τριών ημερών.

Ειδικά τεστ για τη νόσο ωστόσο δεν είχαν διανεμηθεί σε κάποια από τα νοσοκομεία της Βουχάν έως τις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του περιφερειακού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της επαρχίας Χουμπέι. Πριν από τις 20 Ιανουαρίου, τα δείγματα έπρεπε να σταλούν σε εργαστήριο στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τρεις έως πέντε ημέρες για τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βουχάν.

Σε αυτό χρονικό κενό, τα νοσοκομεία στην πόλη μείωσαν τον αριθμό των ατόμων υπό ιατρική παρακολούθηση από το 739 σε μόλις 82, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τις υγειονομικές αρχές της Βουχάν, ενώ δεν αναφέρθηκαν νέα κρούσματα στην Κίνα.

Παρά την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και εξετάσεων στη Βουχάν, οι κινεζικές αρχές διαβεβαίωναν αρχικά τους πολίτες ότι ο ιός δεν ήταν ευρέως μεταδιδόμενος. Τις προηγούμενες εβδομάδες επίσης, οι αρχές λογόκριναν αρνητικά σχόλια για την κατάσταση στο Διαδίκτυο και συνέλαβαν οκτώ πολίτες που κατηγορήθηκαν ότι «διέσπειραν φήμες».

Σε μία ένδειξη ότι διδάχτηκε από το λάθος του παρελόντος, όταν κατηγορήθηκε ότι ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003, η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον αποκλεισμό της επαρχίας Χουμπέι, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να παρατείνουν την αργία ου κινεζικού νέου έτους, ενώ προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ίδρυσε επίσης μια ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σε αυτό το επίπεδο, της πρόληψης, η χώρα εγκωμιάστηκε διεθνώς για τα άμεσα μέτρα που έλαβε. Στο κομμάτι ωστόσο που αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, το τοπίο παραμένει θολό. «Η εικόνα που έχουμε είναι ελλιπής», επισημαίνει ο Τζον Έντμουντς καθηγητής στο κέντρο για τη μαθηματική μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών του London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανικανότητα ή μυστικότητα. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν είχαμε στη διάθεσή μας ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα», τονίζει.