Πόσοι και ποιοι θα ελεγχθούν για έκδοση αποδείξεων
Περισσότερα από 40 καταστήματα και επιχειρήσεις θα ελέγχει κάθε ημερολογιακή ημέρα του 2019 η φορολογική διοίκηση για την έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν συνολικά 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι αυτοί θα επικεντρωθούν:
-σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές και παραλιακές περιοχές.
-επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων
-οι έλεγχοι θα εντατικοποιούνται κατά τις περιόδου αιχμής της τουριστικής σαιζόν καθώς και κατά τις ημέρες αργιών και εορτών (π.χ. πασχαλινή περίοδος, 15 Αυγούστου)
Ψηλά στη λίστα των επιχειρήσεων που πρόκειται να ελεγχθούν για την έκδοση αποδείξεων βρίσκονται οι εξής κλάδοι:
-εστιατόρια- ταβέρνες
-μπαρ, καφέ
-κέντρα διασκέδασης
-ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δικύκλων
-κάθε είδους τουριστικά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
-εμπορικά καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης κλπ
-καταστήματα τροφίμων
-ιατρεία- διαγνωστικά κέντρα
Τα πρόστιμα
Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Το λουκέτο
Σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε επιβάλλεται η ποινή της διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Εφόσον η επιχείρηση υποτροπιάσει ή ο ελεγχόμενος αρνηθεί τον έλεγχο τότε το λουκέτο μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 30 ημέρες.
Του Σπύρου Δημητρέλη – capital.gr