ΣΠΟΡ

Πόρισμα – καταπέλτης για την άρση βαρών

Ύστερα από καταθέσεις 50 μαρτύρων αποκαλύφθηκε ότι για περισσότερα από 40 χρόνια η άρση βαρών υπήρξε, ίσως, το άθλημα με τη μεγαλύτερη διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σκάνδαλα, δωροδοκίες και συγκάλυψη υποθέσεων χρήσης απαγορευμένων ουσιών συνθέτουν την έκθεση του ερευνητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν για την παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών.

Ο επί 44 χρόνια ισχυρός άνδρας του αθλήματος Τάμας Αγιαν κατηγορείται για εκτεταμένη διαφθορά σε θέματα ντόπινγκ, οικονομικά αλλά και χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών. Η υπόθεση «είδε» το φως της δημοσιότητας ύστερα από ρεπορτάζ του ARD, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προσληφθεί ο γνωστός από τις έρευνές του στον ρωσικό αθλητισμό, Ρίτσαρντ Μακλάρεν.

Υστερα από καταθέσεις 50 μαρτύρων αποκαλύφθηκε ότι για περισσότερα από 40 χρόνια η παγκόσμια άρση βαρών υπήρξε, ίσως, το άθλημα με τη μεγαλύτερη διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι από τα οκτώ μέλη του συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας όπως και πρόεδροι εθνικών ομοσπονδιών αρνήθηκαν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν την έρευνα. O πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας της παγκόσμιας άρσης βαρών Τάμας Αγιαν, από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, και ότι όλες οι πράξεις του ήταν σύμφωνες με το καταστατικό της ομοσπονδίας. Από τα ταμεία της ομοσπονδίας λείπουν σχεδόν 10.000.000 ευρώ, ενώ ο πρώην πρόεδρος φέρεται να είχε χειραγωγήσει προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2013 και το 2017, είχε μοιράσει σε εκπροσώπους εθνικών ομοσπονδιών από 4.500 μέχρι 26.500 ευρώ προκειμένου να τον ψηφίσουν. Μάλιστα, ο αντίπαλός του, Αντόνιο Ουρσό, ανέφερε ότι σκέπτεται να καταθέσει μήνυση εις βάρος του πρώην προέδρου και τόνισε ότι πολλές διοικήσεις ομοσπονδιών πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει μία νέα φιλοσοφία στο άθλημα.

Βασικός ήταν ο ρόλος που φέρεται να είχε ο Τάμας Αγιαν σε συγκάλυψη θετικών δειγμάτων κορυφαίων αθλητών του παρελθόντος. Από την έρευνα προέκυψε ότι 40 υποθέσεις είχαν καλυφθεί. Τα δείγματα αφορούσαν ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου. Αυτές οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις. Τα τελευταία 10 χρόνια περισσότεροι από 600 αρσιβαρίστες έχουν βρεθεί θετικοί. Το άθλημα που, κατά το παρελθόν, χάρισε τόσες επιτυχίες και στον ελληνικό αθλητισμό, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων ενώ άγνωστο, προς το παρόν, παραμένει εάν στα αποτελέσματα της έρευνας Μακλάρεν εμπλέκεται και η χώρα μας.