Πρώτα συμπεράσματα μίας αποτυχίας
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου καταγράφει τις σκέψεις του για το πώς ο ΠΑΟΚ οδηγήθηκε σε έναν οδυνηρό ευρωπαϊκό αποκλεισμό, μέσα από συγκεκριμένες αναφορές για πολλά από όσα έγιναν το φετινό καλοκαίρι.
Συγνώμη, αλλά σήμερα θα επιλέξω έναν πιο εύκολο τρόπο γραφής. Παραδέχομαι ότι μου είναι δύσκολο να βάλω σε σωστή σειρά όλες τις σκέψεις μου και να φτιάξω ένα κείμενο με αρχή-μέση και τέλος. Όταν το επιχείρησα δεν βγήκε ξεκάθαρο συμπέρασμα…
Άρα πάμε στην καταγραφή συμπερασμάτων μέσα από πολλές ξεχωριστές προτάσεις.
– Εν έτη 2019, αδιέξοδα και καταστροφές για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη ΔΕΝ μπορούν να προκύψουν. Για όλα υπάρχουν λύσεις.
– Η σεζόν ξεκινάει με αποτυχία στην Ευρώπη, εκεί όπου ΕΠΡΕΠΕ και είχε καθοριστεί ως στόχος να γίνει η υπέρβαση.
– Οι πρωταθλητές ξεκίνησαν τη σεζόν με ξαφνική αλλαγή-αποχώρηση ενός επιτυχημένου προπονητή. Το ίδιο έγινε και το 2017! Και τότε και τώρα προέκυψε αποτυχία στο ευρωπαϊκό ξεκίνημα.
– Ποια μεγάλα λάθη έκανε ο ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι; Προσωπικά τα όποια λάθη βλέπω και έχω καταγράψει, αφορούν το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου:
* Οι διαφωνίες με τον Λουτσέσκου από τότε υπήρχαν και έπρεπε να ξεκαθαρίσουν χωρίς να τραβήξει το θέμα μέχρι τον Ιούλιο. (Και πάλι δεν με ενδιαφέρει τι έκανε ο Ρουμάνος, αλλά τι έπαθε ο ΠΑΟΚ…)
* Η προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά στα χαφ όπου έφυγαν Κάνιας-Σάκχοφ-Ολιβέιρα και δεν ξεκίνησαν Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ, με αρχική κίνηση την απόκτηση ενός νεαρού και πρωτοεμφανιζόμενου στην Ευρώπη Βραζιλιάνου, δεν ήταν λογική, ειδικά από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ ήξερε ότι έχει θέμα με το FFP, άρα έπρεπε να αποφύγει κάθε ρίσκο.
Μετά την κλήρωση με τον Άγιαξ, αλλά και την πρώτη ήττα στη Σλοβακία όπου πλέον φάνηκε ότι προκύπτει κίνδυνος στα έσοδα, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια κινήσεων. Τώρα απαιτείται σωστή διαχείριση και αυτής της πραγματικότητας. Ήταν αυτά τόσο μεγάλα λάθη για να τα πληρώσει τόσο ακριβά; Δεν ξέρω…
– Ο ΠΑΟΚ έπαιξε τα κρίσιμα ευρωπαϊκά του παιχνίδια χωρίς Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ. Στον καθοριστικό χθεσινό αγώνα έλειπε ΚΑΙ ο Μάτος. Όποιος «κατηγορεί» τον ΠΑΟΚ για κακό, μικρό, μη ποιοτικό ρόστερ, μάλλον ξεχνάει τις παραπάνω απουσίες.
– Η κλήρωση με τον Άγιαξ στις 22 Ιουλίου, ήταν ΜΑΚΡΑΝ η χειρότερη της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Σε όλα τα προκριματικά, όλων των διοργανώσεων δεν υπήρχε πιο δυνατός αντίπαλος. Αναλογικά, ίσως ΠΟΤΕ ξανά να μην βρεθεί σε προκριματική φάση ομάδα που τελείωσε πέρυσι παίζοντας ημιτελικά Τσάμπιονς Ληγκ. (Εδώ επάνω ΔΕΝ συμφωνώ ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει τεράστιο θέμα με τις επόμενες ευρωπαϊκές κληρώσεις του. Στα κρίσιμα προκριματικά του καλοκαιριού, οι κληρώσεις κατά 90% είναι με ομάδες λίγο καλύτερες ή λίγο χειρότερες από τις δικές μας. Δεν υπάρχουν πλέον οι πολύ αδύναμοι, αλλά και οι πολύ ισχυροί. Οι διαφορές είναι μικρές μπαίνοντας σε ισχυρούς ή αδύναμους).
– Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον ανώτερό του Άγιαξ στις λεπτομέρειες που αποτυπώνονται ΚΑΙ από τα συνολικά τέρματα με το 5-4.
– Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την κατώτερή του Σλόβαν, πάλι στις λεπτομέρειες. Ήταν πολύ ανώτερος, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει ο καλύτερος. Είχε διπλάσιο ποσοστό κατοχής, έφθασε σε 44 τελικές μέσα σε δύο αγώνες, αλλά δέχθηκε τρία γκολ και εξ’ αιτίας αυτών (κυρίως) αποκλείστηκε.
– Οι νταμπλούχοι Ελλάδας δέχθηκαν οκτώ γκολ στα τέσσερα ματς και εξ’ αιτίας αυτών ΚΥΡΙΩΣ αποκλείστηκαν. Πρόκειται για: Τρεις στημένες φάσεις, δύο πέναλτι, δύο κωμικά γκολ (Χούντελαρ στην Τούμπα και βολέ τερματοφύλακα στη Σλοβακία) και ένα σουτ από τα 30 μέτρα. Παρολ’ αυτά ΝΑΙ είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία αφέλεια, μία αναποτελεσματικότητα στην αμυντική λειτουργία, ενώ και ο τερματοφύλακας ΔΕΝ είναι σε καλή κατάσταση και ΔΕΝ βοήθησε.
* Ως ομάδα ο ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στις στημένες μπάλες επίθεσης και άμυνας. Αυτό ήταν ατού κατά τα τελευταία χρόνια, τομέας πολύ-πολύ σημαντικός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που έπρεπε να δουλευθεί πολύ περισσότερο.
– Ο ΠΑΟΚ είχε σε ΟΛΑ τα παιχνίδια κόντρα διαιτησία. Σε ένα καλοκαίρι όπου στιγμές καθορίζουν αποτελέσματα και αυτά καθορίζουν πορείες, ο ΠΑΟΚ: Δέχθηκε γκολ οφσάιντ από τον Άγιαξ στην Τούμπα. Στην Ολλανδία ο Άγγλος τον έπαιξε κόντρα 100-0. Εκεί δεν κέρδισε καθαρό πέναλτι στο άλμα Μάτος, δεν υπήρξε ποτέ τρίτο πέναλτι και ΟΛΑ τα μικρά με αποκορύφωμα το χέρι στις καθυστερήσεις πήγαν στον Άγιαξ. Στη Σλοβακία υπάρχει αμφισβητούμενο γκολ και χθες ξεκάθαρο πέναλτι στον Ντόουγκλας Αουγκούστο. Με VAR σε όλα αυτά τα ματς, τα σκορ ΙΣΩΣ ήταν διαφορετικά.
– Η τύχη ήταν σε ΟΛΑ τα ματς εναντίον του. Αποκορύφωμα η σύγκριση δύο φάσεων που έγιναν στην Τούμπα. Στο ματς με τον Άγιαξ διώξιμο και κατά τύχη κόντρα στον Χούντελαρ με την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ. Χθες, στο 94΄ διώξιμο και κατά τύχη κόντρα σε αντίπαλο και η μπάλα φεύγει κόρνερ από το κεφάλι του αντίπαλου τερματοφύλακα που φυσικά δεν κατάλαβε πώς απέκρουσε.
Παρολ’ αυτά λοιπόν… ΝΑΙ ο ΠΑΟΚ απέτυχε και τώρα ΠΡΕΠΕΙ να διαχειριστεί την κατάσταση.
– Ο Αμπέλ Φερέιρα στηρίζεται και πρέπει να στηριχθεί γιατί δεν είναι τόσο έμπειρος και σίγουρα δεν έχει διαχειριστεί άλλη τέτοια κρίση σε ομάδα με τόση πίεση. Από εδώ και πέρα όμως, θα κριθεί πολύ περισσότερο ο Πορτογάλος. Από τη δουλειά του, από τη διαχείριση της κρίσης, από το πόσο θα κερδίσει τα αποδυτήριά του, από την αποτελεσματικότητά του. Κυρίως όμως από τη δουλειά του. Τώρα δεν έχει δικαιολογία ότι προετοιμάζει τον ΠΑΟΚ μόνο για καλοκαιρινά νοκ αουτ ματς.
– Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ και ο φίλαθλος κόσμος αντιδρά πολύ ψύχραιμα σε μία τόσο κακή στιγμή. Η ωριμότητα με την οποία από χθες αντιμετωπίζεται η ευρωπαϊκή αποτυχία είναι εκπληκτική.
Τελειώνοντας…
– Εν έτη 2019, αδιέξοδα και καταστροφές για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη ΔΕΝ μπορούν να προκύψουν. Για όλα υπάρχουν λύσεις.
Πηγή: gazzetta.gr